uutiset
Arvioitu lukuaika 4 min

Sitra palkitsi kolme ideaa, joiden avulla ihmiset hyötyvät datastaan itse

Sitran Datayhteisö-ideakilpailu palkitsi ideoita, jotka helpottavat datan avulla kekseliäästi ja reilulla tavalla arkisia asioita. Voittajat löytyivät Ranskasta, Suomesta ja Tanskasta.

Kirjoittaja

Krista Takkinen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Euroopan laajuisessa Datayhteisö-ideakilpailussa haettiin parhaita ideoita siitä, miten erilaiset yhteisöt voisivat hyödyntää dataa ihmisten digitaalisten oikeuksien, oppimisen ja toimijuuden ja osallisuuden tukemiseksi. 

Kilpailuun osallistuneista ideoista kolme valittiin tasavertaisiksi voittajiksi. Voittajien valinta perustui kriteereihin, joiden avulla arvioitiin idean vaikutusta ihmisten osallisuuteen ja toimijuuteen. Lisäksi kilpailussa arvioitiin ideoiden omaperäisyyttä ja toteutuskelpoisuutta.

Suomalainen voittajaidea on Karjalan liiton ajatus tuoda karjalainen kulttuuriperintö verkkoon. He haluavat luoda datan avulla verkoston, joka kannustaisi myös nuoria tutustumaan kulttuuriperintöönsä. Jakamalla datayhteisössä erilaista dataa sekä henkilöistä että kulttuurista myös tuetaan karjalaisia juuria omaavien ihmisten identiteettiä.

Toinen voittaja tulee Tanskasta, jossa Tanskan osuustoiminnallinen työnantajajärjestö Kooperationen ja Roskilden yliopisto ideoivat perustavansa freelancereiden omistaman, yhteisen alustan. Alustalla datayhteisöön kuuluvat freelancerit voisivat esitellä osaamistaan, myydä työtään demokraattisemmalla tavalla ja hallita sitä, miten datalla tuetaan heidän digitaalista työskentelyään.

Ranskalais-sveitsiläisessä voittajaideassa jaetaan yksityisten autonkuljettajien datayhteisössä tietoa kaupungin kyytitarpeista Pariisin Olympialaisten aikaan. Kuljettajat pyrkivät luomaan Maze-osuuskunnan ja Personaldata.IO:n kanssa datayhteisön työnsä sujuvoittamiseksi, sillä alustat eivät antaneet heille riittävästi reaaliaikaista tietoa kyytien kysynnästä kaupungissa. Datayhteisön avulla kuljettajat voivat esimerkiksi optimoida saatavuutensa riippumatta eri alustoista, jolloin kyydin saaminen on reilua, helppoa ja turvallista.

Datayhteisöjen avulla ihmisten toimijuus vahvistuu

Ideakilpailun pohjustuksena Sitra tilasi loppuvuodesta 2022 data-analytiikkayritys Hestia.ai:lta esiselvityksen datayhteisöistä. Selvityksessä on muun muassa määritelty, mikä datayhteisö on, millaisilla eri tavoitteilla sellaisen voi perustaa ja minkälaisilla toimintaperiaatteilla datayhteisö voi toimia. Esiselvityksen voi tilata Sitrasta ilmaiseksi ottamalla yhteyttä johtavaan asiantuntijaan Tiina Härköseen.

Globaalit datajätit ovat todistaneet, millainen valta datassa piilee.

“Globaalit datajätit ovat todistaneet, millainen valta datassa piilee. Nyt on aika valjastaa datan hyödyt myös laajemmin yhteiskunnan ja yksilöiden hyödyksi – siksi järjestimme ideakilpailun ja pohdimme mahdollisuuksia uudenlaiselle, datan ympärille rakentuvalle ihmisten yhteistoiminnalle,” kuvailee projektijohtaja Jukka Vahti.

Datayhteisö-ideakilpailu oli auki 28.4.–14.9.2023. Voittajat palkitaan pääsylipuilla MyData-konferenssiin ja heidän matka- ja majoituskustannuksensa korvataan. Lisäksi Sitra jatkaa rahoitusten ja muiden yhteistyömahdollisuuksien arviointia yhdessä voittajien kanssa.

Datayhteisö-ideakilpailu on osa Sitran laajempaa pyrkimystä lisätä keskustelua teknologian ja demokratian yhteyksistä sekä edistää ihmisten mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa.

Mistä on kyse?