Tulevaisuus on yhteinen, mutta kaikkien ääni ei kuulu tulevaisuudesta käytävässä keskustelussa. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota tulevaisuusvaltaan. Tulevaisuusvalta Tulevaisuusvalta Tulevaisuusvalta on valtaa vaikuttaa tulevaisuusnäkymiin eli siihen, mitä tulevaisuudessa pidetään mahdollisena tai toivottavana. Avaa termisivu Tulevaisuusvalta on valtaa vaikuttaa siihen, mitä tulevaisuudessa pidetään mahdollisena tai toivottavana.
Sitra on julkaissut uuden käytännönläheisen oppaan kaikille tulevaisuusvallasta ja sen laajentamisesta kiinnostuneille. Kaikki mukaan tulevaisuuskeskusteluun – mutta miten? -opas esittelee tulevaisuusvallan laajentamisen eettisiä periaatteita, jotka ovat syntyneet Sitran viime vuonna käynnistämässä Tulevaisuusvalta-ohjelmassa. Ohjelmassa oli mukana 15 erilaista tiimiä.
Nappaa tästä opas käyttöön!
”Opasta oli työstämässä moninainen joukko: virkahenkilöitä, yrittäjiä, tutkijoita, järjestötyöntekijöitä, aktivisteja ja yksi maanviljelijäkin. He toivat mukaan prosessiin oman osaamisensa ja käytännön kokemuksensa tulevaisuusvaltaan liittyvistä kokeiluhankkeista. Yhdessä pyrimme rakentamaan oppaan fasilitaattoreilta fasilitaattoreille, eli käytännön oppeja ja neuvoja jokaiselle, joka haluaa lähteä laajentamaan tulevaisuusvaltaa esimerkiksi omassa organisaatiossaan”, sanoo Tulevaisuusvalta-ohjelman toinen vetäjä, ennakoinnin asiantuntija Terhi Ylikoski.
Eettiset periaatteet koottu huoneentauluksi

Opas tarjoaa toimintaohjeita ja esimerkkejä, joiden avulla ennakointia voi tehdä osallisuutta ja moniäänisyyttä vahvistavalla tavalla. Tulevaisuusvallan laajentajan eettiset periaatteet on oppaassa koottu huoneentauluksi (lataa tästä huoneentaulu pdf-muodossa).
”Tulevaisuusvalta ei laajene itsestään. Voimme kuitenkin tehdä paljon sen eteen, että yhä useampi osallistuu tulevaisuuskeskusteluun ja voi tuntea osallisuutta tulevaisuudesta. Eettiset periaatteet tarjoavat tähän käytännön vinkkejä ja ne voivat toimia tukena esimerkiksi tulevaisuustyöskentelyn suunnittelussa ja arvioinnissa. Niiden avulla voi myös viestiä osallistujille tai yhteistyökumppaneille, että tulevaisuusvaltaan liittyvät kysymykset ovat meille tärkeitä ja haluamme noudattaa näitä periaatteita omassa työssämme”, sanoo Tulevaisuusvalta-ohjelman toinen vetäjä, ennakoinnin asiantuntija Sanna Rekola.
Tulevaisuusvallan laajentaminen voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tulevaisuuskeskusteluun kutsutaan mukaan uusia tahoja tai nostetaan esille huomiotta jääneitä ääniä tai näkökulmia. Se voi tarkoittaa myös sitä, että ihmisten edellytyksiä ajatella tulevaisuuksia ja ilmaista näkemyksiään tulevaisuudesta vahvistetaan heille sopivilla tavoilla. Keinoja tulevaisuusvallan laajentamiseen voi olla monia.
Mahdollisimman hyviä tulevaisuuksia mahdollisimman monelle
Opas on tarkoitettu kenelle tahansa toimijalle, joka haluaa omalla toiminnallaan edistää moniäänistä ja osallistavaa keskustelua tulevaisuuksista. Siitä voi olla apua erilaisissa tulevaisuuteen suuntautuvissa prosesseissa, kuten ennakoinnissa, strategiatyössä, tulevaisuuksien visioinnissa, suunnittelussa tai vaikka tulevaisuusdialogeissa, joiden tarkoituksena on luoda näkymiä tulevaisuuksiin ja vaikuttaa tulevaisuuteen.
”Tulevaisuusvaltaa laajentamalla voimme rakentaa mahdollisimman hyviä tulevaisuuksia mahdollisimman monelle. Osallistuminen tulevaisuudesta käytävään keskusteluun voi syventää kokemusta yhteiskuntaan kuulumisesta ja luoda edellytyksiä myös demokratian vahvistumiselle. Tämä on erityisen tärkeää kriisien ja yllätysten ajassa, jossa tarvitsemme uusia suuntia ja moniäänistä keskustelua siitä, millaista tulevaisuutta haluamme yhdessä rakentaa”, Rekola korostaa.
Erityisen hyvin opas sopii tulevaisuustyöskentelyn fasilitaattoreille, jotka pohtivat prosessiin liittyviä käytännön ratkaisuja. Fasilitaattorit käyttävät valtaa ja siksi valintoja on hyvä puntaroida monesta eri näkökulmasta.
Oppaan lisäksi tulevaisuusvallasta kiinnostuneiden kannattaa hyödyntää Sitran aiemmin julkaisemaa Tulevaisuusvaltalinssi-työkalua sekä tulevaisuusvallan käsitettä avaavaa Tulevaisuusvalta-muistiota.
Sukella syvemmälle
Tästä eteenpäin.
Kaikki mukaan tulevaisuuskeskusteluun – mutta miten?
Tulevaisuusvalta-ohjelman tiimit valittu – 15 kokeilua käynnistyy eri puolilla Suomea
”Lapset ja nuoret voivat kuvitella parempaa tulevaisuutta kaikille” – Näin tulevaisuusvaltaa laajennetaan nuorille ikäpolville
Tulevaisuus kuuluu kaikille
Tulevaisuusvaltalinssi
Rahoitushaku: Tulevaisuusvalta ja ennakointi päätöksenteossa
Tulevaisuusvalta
Tulevaisuusvalta