Podcast
Arvioitu lukuaika 2 min

Mitä jos kiinnittäisit huomiosi heikkoihin signaaleihin?

Yllätysten ajassa katsetta kannattaa kääntää heikkoihin signaaleihin eli muutoksen ensioireisiin. Tulevaisuuspodcastin 23. jaksossa selvitetään, mitä heikot signaalit oikein ovat, miten niitä voi hyödyntää ja miksi niitä kannattaa juuri nyt tarkkailla.

Kirjoittaja

Anna Solovjew-Wartiovaara

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Play

HUOM! Tämä Tulevaisuuspodcast on nauhoitettu helmikuussa ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Mitä jos vessanpönttösi hakkeroidaan? Mitä jos poliitikkojen sijaan asioista päätätkin sinä tai algoritmi? Mitä jos et pääse työpaikalle ilman hymyä?  Mitä jos….?

Yllätysten ajassa vanhat näkemykset tulevaisuudesta eivät enää riitä. Tarvitsemme toisenlaisia tarinoita tulevaisuuksista – ja nykyisten tarinoiden haastamista. Ja tässä heikot signaalit voivat auttaa. Heikot signaalit ovat ensioireita muutoksista, jotka saattavat olla tulevaisuudessa merkittäviä. Ne ovat yllättäviä ja nykyistä ajattelua haastavia, todella tapahtuneita asioita. Heikot signaalit kutsuvat meitä kysymään: Mitä jos?

Sitra julkaisi vuoden alussa selvityksen Heikot signaalit 2022 – tarinoita tulevaisuuksista, joka sisältää aikamme kannalta merkittäviä signaaleja arkisiin tilanteisiin tuotuna, tulevaisuustarinoita sekä työkaluja signaalien hyödyntämiseen. Tärkeässä roolissa on toisenlaisten tulevaisuuksien kuvittelu ja kokeminen. Siksi Sitra järjestää yhdessä Designmuseon kanssa syksyllä 2022 näyttelyn tulevaisuuden esineistä, jonka tarkoituksena on tuoda tulevaisuus lähes käsin kosketeltavaksi tähän päivään.

Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin 23. jaksossa vieraana on Sitran ennakoinnin asiantuntija ja Heikot signaalit -selvityksen toinen kirjoittaja Mikko Dufva sekä museolehtori Hanna Kapanen Designmuseosta. Jakson juontavat Anna Wartiovaara ja Jukka Vahti Sitrasta.

Vaikka jakso nauhoitettiin helmikuussa ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, se tarjoaa paljon ajattelemisen aihetta myös juuri tähän aikaan: voit miettiä kuunnellessasi jaksoa, minkälaisia heikkoja signaaleja on nyt nähtävissä ja minkälaisista toisenlaisista tulevaisuuksista ne voivat kertoa? Yllätykset tuskin tulevat tästä maailmasta loppumaan, joten heikkojen signaalien tarkkailu ja tulkinta ovat tärkeitä jatkossakin.

Löydät jakson sisällön litteroituna tämän artikkelin lopusta.

Tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään. Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast kertoo, mihin olemme menossa ja miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.

Voit kuunnella jakson painamalla tämän jutun yläpuolella olevaa play-nappia. Podcastin uudet jaksot sekä aiheita taustoittavat artikkelit löydät osoitteesta www.sitra.fi/tulevaisuuspodcast. Voit tilata ja kuunnella podcastia myös Spotifyssa ja Apple Podcasteissa, mistä se löytyy mm. hakusanoilla ”hyvää huomista”.

Twitteristä meidät löytää hastagilla #tulevaisuuspodcast

Tervetuloa tilaamaan podcast, kommentoimaan, kysymään ja keskustelemaan! (Otamme mieluusti vastaan palautetta myös sähköpostiosoitteessa tulevaisuuspodcast@sitra.fi)

Mistä on kyse?