artikkelit
Arvioitu lukuaika 3 min

Taklautuuko muovihaaste tiekartalla?

”Vähennä ja vältä, kierrätä ja korvaa” kehottaa uusi muovitiekartta Suomelle. Mitä muovitiekartta pitää sisällään ja ratkaistaanko sillä muovihaaste?

Kirjoittaja

Julkaistu

Ympäristöministeriön 16.10. julkaisema muovitiekartta näyttää ensimmäiset askelmerkit muovin kiertotalouteen Suomessa. Tiekartan valmistelussa myös Sitra on ollut mukana. Mitä muovitiekartasta on syytä tietää ja mitä siitä pitäisi ajatella?

Vähennä!

Ensimmäisenä, olennaisena ja varmasti vaikeimpana kohtana muovitiekartassa on muovin käytön vähentäminen, joka nostaa nykyiset kulutustottumuksemme pöydälle. Hyvinvointimme ei voi enää perustua luonnonvarojen kulutuksen kasvulle.

Tiekartassa nostettiin esiin muun muassa muovin verotuksen selvittäminen, joka voi ohjata muovin kestävämpään kulutukseen. Verotuksessa ei kuitenkaan kannata keskittyä vain yhteen materiaaliin. Ilman alumiinin, muovin, teräksen ja betonin siirtymistä kiertotalouteen emme voi saavuttaa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita. Kokonaisvaltaista ekologista verouudistusta ja yritystukien uudelleen suuntaamista tarvitaan, jotta voimme siirtyä kiertotalouteen ja vähentää ilmastopäästöjä. Ympäristö- ja ilmastoystävällisen valinnan täytyy olla myös hinnaltaan edullisin.

Myös jokainen meistä voi toimia omassa arjessaan vähentää turhaa muovin kulutusta ja vaatia uusia kestävämpiä ratkaisuja markkinoille.  Esimerkiksi Martat, LuontoliittoWWF ja Sitran 100 fiksua arjen tekoa-sivusto antavat vinkkejä kestävästä kulutuksesta.

Vältä!

Muovitiekartassa kehotetaan välttämään muovia, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Kertakäyttöisten muovituotteiden kieltämisellä voidaan vähentää muoviroskan päätymistä luontoon. Samalla on kuitenkin varmistettava, etteivät kertakäyttötuotteita korvaavat ratkaisut kasvata hiilidioksidipäästöjä. Esimerkiksi kierrätysmuoveista valmistettu muovipussi on todettu myös ympäristöystävällisimmäksi vaihtoehdoksi kauppakasseista eikä muovipussien vähentämisen Green Deal -sopimuksen kokonaisvaikutusta hiilidioksidipäästöihin ole vielä tutkittu.

Kierrätä!

Kierrätyksen kannalta tärkeimmät ratkaisut tehdään materiaalin elinkaaren alkupäässä, ja tiekartassa huomioidaankin hyvin koko muovin elinkaari materiaalin tuotannosta lähtien. Kunnat voivat ottaa muovin kierrätyksestä mallia esimerkiksi Laihialta, jossa kierrätystä on parannettu jäteautojen suunnittelun, jätelajittelumenetelmien ja jatkokäsittelyn tutkimisen kautta. Kunta on ottanut selkeän kannan siihen, että eri jätejakeiden kierrätys pitää olla kunnossa jokaisessa kotitaloudessa.

Korvaa!

Tiekartassa pyritään korvaamaan mahdollisuuksien mukaan öljystä valmistettua muovia biopohjaisilla materiaaleilla, joille löytyy myös kansainvälistä kysyntää. Päättäjät ja vaikuttajat ympäri maailman kokoontuvat 22.-24.11. Sitran ja Japanin ympäristöministeriön järjestämässä World Circular Economy Forumissa Japanissa, jossa esimerkiksi muovin kiertotaloudesta ja siihen liittyvistä uusista ratkaisuista keskustellaan.

Helppoa muovin korvaaminen ei kuitenkaan ole, koska biohajoaville ja biopohjaisille materiaaleille ei löydy valmiita standardeja tai markkinoita, vaan tietä on raivattava niin lainsäädännön, tuoteturvallisuuden, elinkaarilaskennan kuin markkinoinninkin saralla. Sitran uudessa hankkeessa yritykset, tutkijat ja oppilaitokset kehittävätkin uusien puupohjaisten tuotteiden lisäksi elinkaarilaskuria, markkinointimallia ja muita työkaluja tukemaan myös muiden yritysten puupohjaisten tuotteiden kokeiluja.

Aika hihojen käärimiselle!

Muovitiekartta on tärkeä askel kohti muovin kiertotaloutta. Muovin kiertotalouteen siirtymisellä on kuitenkin kiire ja meistä jokaista tarvitaan muovihaasteen taklaamiseksi.

Hyviä esimerkkejä löytyy jo: LIDL on luvannut vähentää muovin käyttöä, Soinin 4H yhdistys on laajentanut panttipullojärjestelmää pakkausmuoveihin,  Ekokompassi tarjoaa apua kestävään tapahtumanjärjestämiseen, ploggaus on kasvattanut suosiotaan ja 3-vuotias Toivo herätti ihmiset toimimaan roskaamisen vähentämiseksi.

Mistä on kyse?