Live
Demokratia-teemaryhmä 29.11.2022 klo 9.00-11.00
Kutsuvierastilaisuus

Demokratia-teemaryhmä 29.11.2022 klo 9.00-11.00

Etätyöpajassa puhuttiin siitä, miten osallistumisen kulttuuria voidaan vahvistaa hyvinvointialueen organisaatiossa. Saimme tähän näkökulmia kuntatutkimuksesta, hyvinvointialueen valmistelusta ja osallisuusteemaisten johtokuntien, valiokuntien ja lautakuntien työskentelykulttuurista.

  • 29.11.2022 klo 09:00 - 11:00
  • Verkossa

Syksyn viimeisessä Demokratia-teemaryhmässä pohdittiin osallistumisen kulttuuria. Miten sitä voidaan vahvistaa hyvinvointialueen organisaatiossa, miten osallistumisesta saataisiin koko organisaation läpileikkaava teema ja miten sitä lähdettäisiin rakentamaan yhdessä?

Tutkimuksen näkökulmasta asiaa valotti Tampereen yliopiston tutkija Kaisa Kurkela. Kuulimme, miten osallistumista on lähetetty edistämään kuntaorganisaatiossa ja mitä tutkimuksen kautta hyväksy koettuja malleja voisi ottaa käyttöön myös hyvinvointialueilla.

Pirkanmaan hyvinvointialueen valmistelukokonaisuuden johtajana toiminut Riku Siren puolestaan viritti kysymystä nimenomaan hyvinvointialueen kontekstiin. Mitkä seikat uudessa organisaatiossa estävät yhteisesti ymmärrettyä ja joka päivä toteutettavaa osallistumista ja mitkä tukevat sitä? Miten päästäisin pistemäisestä tekemisestä kohti kokonaisvaltaista osallistumista?

Lisäksi kartoitettiin alueiden osallisuusteemaisten johtokuntien, valiokuntien ja lautakuntien työskentelykulttuuria. Päijät-Hämeen hyvinvointialueen hallintopäällikkö Osmo Pieski avasi ajattelua vankan viranhaltija- ja kunnanjohtajakokemuksensa kautta. Ollaanko nyt uudistuksen puitteissa valmiita uudistamaan myös lautakuntatyöskentelyä? Onko työskentely aitoa valmistelua, onko lautakunnalla budjettivaltaa ja miten pidetään huoli, että osallistuminen ei eriydy organisaatiossa vain yhden osallisuusteemaisen johtokunnan, valiokunnan tai lautakunnan vastuulle?

Katso tilaisuuden esitykset

9.00
Tervetuloa
Joonas Leppänen, johtava asiantuntija, Sitra

Katso esityksen diat
9.10
Osallistuminen osana organisaation toimintaa tutkimuksen näkökulmasta
Kaisa Kurkela, tutkija, Tampereen yliopisto

Katso esityksen diat
9.35
Osallistumisen kulttuuri vaatii työtä
Riku Sirén, johtava asiantuntija, Accenture

Katso esityksen diat
10.10
Keskustelu: Miten edistät osallistumista läpi organisaation omalla alueellasi?       
10.25
Osallisuusteemaisten johtokuntien, valiokuntien ja lautakuntien työskentelykulttuuri
Osmo Pieski, hallintopäällikkö, Päijät-Häme

Katso esityksen diat
10.45
Demokratia-teemaryhmän jatko keväälle 2023 ja valmistelun tilanne
Antti Kuopila, erityisasiantuntija, sosiaali- ja terveysministeriö
10.55
Seuraavat askeleet
11.00
Tilaisuus päättyy

Mistä on kyse?