uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Demokratiakokeilujen valinta etenee yhteistilaisuudella – ja sitä ennen Kuntamarkkinoilla

Hakukierros tuotti lähes 40 ideaa osallisuuden edistämiseksi ja kuntademokratian päivittämiseksi.

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Projektijohtaja, Digitaalinen valta ja demokratia, Sitra

Julkaistu

Demokratiakokeilut 2020 -hankkeen ensimmäinen hakuvaihe päättyi elokuun lopussa. Hakemuksia kokeiluihin tuli 35.

Hankkeella tavoitellaan demokratiaa vahvista­via innovatiivisia yhteishankkeita, joilla edistetään demokraattista osallisuutta, osallistumista ja vuoropuhelua. Kansanvallan peruskorjaus -projektia vetävä Antti Kivelä Sitrasta sanoo, että hakemukset aiheuttivat myönteisen ongelman.

”Saimme runsaasti hyviä ideoita. Samalla näistä ideoista oli kuitenkin nähtävissä, että useampikin toimija eri puolilla Suomea pohtii saman tyyppisiä haasteita. Lisäksi moni idea voisi hyötyä vielä yhdestä, yhteisestä sparrauskierroksesta. Siksi päädyimme siihen, että emme tässä vaiheessa pudota ketään pois vaan kutsumme koko joukon koolle ja etsimme yhdessä parhaita ja vaikuttavimpia keinoja ideoiden jalostamiseksi kokeiluiksi”, Kivelä sanoo.

Kaikille hakijoille järjestetäänkin yhteinen tilaisuus Helsingissä lokakuun alussa yhteiskehittämisen hengessä. Tilaisuudessa myös esitellään Sitran vastikään julkaisema kansainvälinen kartoitus osallistamisen, puolue- ja järjestötoiminnan malleista maailmalla.

Kuntademokratia on suomalaisen kansanvallan peruskallio – siispä Kansanvallan peruskorjaajat löytyvät Kuntamarkkinoilta!

Tällä viikolla Demokratiakokeilut 2020 -hanke on esillä Kuntamarkkinoilla. Siellä hanke esittäytyy sekä Sitran osastolla että kahdessa tietoiskussa, joista toinen pidetään keskiviikkona 11.9. klo 14:30 ja jälkimmäinen torstaina 12.9. klo 10 alkaen.

Katso tarkempi Kuntamarkkina-ohjelmamme sekä tietoiskujen sijaintitiedot tämän linkin kautta.

Keskiviikon 20-minuuttisessa tietoiskussa esiteltävänä on Kansanvallan peruskorjaus -projekti, Demokratiakokeilut 2020 -hanke sekä kaksi kokeiluihin hakenutta ideaa, joita esittelevät kehittämispäällikkö Heidi Hagman Tuusulasta ja vuorovaikutussuunnittelija Anu Markkola Helsingistä.

Torstain 45-minuuttisessa tilaisuuden puolestaan avaa eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen. Avauspuheenvuoron jälkeen pidettävään paneelikeskusteluun puolestaan osallistuvat professori Hanna Wass Helsingin yliopistosta, vanhempi neuvonantaja Jouni Backman Sitran Kansanvallan peruskorjaus -projektista sekä kokeiluideoista kertovat Heidi Hagman Tuusulasta ja vuorovaikutussuunnittelija Anu Markkola Helsingistä.

Kansanvallan päivittäminen kuntatasolla on tärkeää, sillä kuntademokratia on suomalaisen kansanvallan peruskallio. Kunnissa tehtävät päätökset ovat myös lähimpänä kansalaisten arkea. Kansanvallan peruskorjaus -projektin tavoitteena on vahvistaa Suomen asemaa uudistumiskykyisenä demokratian mallimaana. Sitra toteuttaa Demokratiakokeilut 2020 -projektin yhteistyössä Kuntaliiton kanssa.

Ota yhteyttä

Mistä on kyse?