uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Maailman kiertotalousfoorumi WCEF palaa Suomeen toukokuussa 2023

Maailman kiertotalousfoorumi WCEF järjestetään vuonna 2023 Helsingissä. Pohjoismainen foorumi kokoaa maailman johtavat kiertotaloustoimijat Suomeen neljän vuoden tauon jälkeen.

Kirjoittaja

Antti Lehtinen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Päivitetty 13.1.2023 päättymispäivämäärä WCEF2023-tapahtumalle.

Sitran ja Suomen aloitteesta syntynyt Maailman kiertotalousfoorumi WCEF palaa Suomeen ja Pohjoismaihin. Vuoden 2023 tapahtuma järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 30.5.–2.6. Tapahtuman pääjärjestäjinä toimivat Sitra ja Nordic Innovation, joka on Pohjoismaiden ministerineuvoston alainen organisaatio. Sen tavoitteena on edistää kestävää kasvua ja innovaatioita Pohjoismaissa.

Maailman johtavien kiertotaloustapahtumien joukkoon noussut foorumi järjestettiin ensimmäistä kertaa juuri Helsingissä vuonna 2017. Suomen ulkopuolella tapahtuma on järjestetty Japanissa, Kanadassa, Hollannissa ja Ruandassa.

”Nyt on aika laittaa vauhtia kiertotalouteen monestakin syystä. Kiertotalousratkaisuilla voidaan lisätä yhteiskuntien kriisinkestävyyttä ja rakentaa pohjaa tulevaisuuden hyvinvoinnille. Meidän on myös pakko toimia, sillä ilmastokriisi ja luontokato eivät odota”, kertoo Sitran yliasiamies Jyrki Katainen.

Helsingin foorumissa etsitään ratkaisuja, joilla talousjärjestelmämme voidaan sovittaa luonnon kantokyvyn rajoihin.

”On hienoa saada maailman johtavat kiertotaloustoimijat jälleen koolle Helsinkiin. Monia ratkaisuja on jo olemassa. Yhteistyöllä voimme vauhdittaa niiden käyttöönottoa kaikkialla maailmassa”, jatkaa Katainen.

Esimerkiksi Sitran selvityksen mukaan luontokato voidaan pysäyttää ja luonnon monimuotoisuus palauttaa vuoden 2000 tasolle vuoteen 2035 mennessä siirtymällä kiertotalouteen neljällä keskeisellä sektorilla.

”Kiertotalouden liiketoimintamallien avulla voidaan kehittää kestävää liiketoimintaa ja tukea YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista. Kestävä liiketoiminta rakentuu kiertotaloudelle ”, sanoo Nordic Innovationin toimistusjohtaja Svein Berg.

Nordic Innovation ja Sitra ovat molemmat tukeneet jo pitkään kiertotalouden liiketoimintamallien käyttöönottoa pohjoismaisissa yrityksissä esimerkiksi laatimalla Playbook-käsikirjoja yritysten tueksi ja kokoamalla esimerkkejä kiinnostavimmista kiertotalousratkaisuista.

“Yhteistyön avulla yritykset voivat kehittää kiertotalousratkaisuja arvoketjun kaikkiin vaiheisiin. Tämä hyödyttää kaikkia toimijoita”, jatkaa Berg.

Muutokseen tarvitaan mukaan kaikki

Vuoden 2022 foorumi järjestettiin joulukuussa Ruandan Kigalissa. Foorumi järjestettiin ensimmäistä kertaa Afrikan mantereella ja globaalissa etelässä.

Foorumi keskittyi muun muassa kiertotalouden potentiaaliin vähentää ilmastopäästöjä, auttaa ilmastokrisiin sopeutumisessa, vahvistaa luonnon monimuotoisuutta sekä luoda uutta työtä ja hyvinvointia.

Ratkaisujen aika on nyt ja kaikki tarvitaan mukaan, sillä kiertotalouteen ei voida siirtyä vain yhdessä yrityksessä tai maassa.

”Kiertotalous kiinnostaa nyt kaikkialla maailmassa. Eri maanosissa tarvitaan erilaisia ratkaisuja, mutta periaate on sama: enemmän irti olemassa olevasta, vähemmän hukkaa ja vähemmän kuormitusta luonnolle ”, sanoo Jyrki Katainen.

Vuoden 2023 foorumin ohjelma julkistetaan ja ilmoittautuminen avataan kevään 2023 aikana.

Tutustu vuoden 2022 foorumin ensimmäisen päivän yhteenvetoon.

Mistä on kyse?