uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Päivitetyt megatrendikortit julki – nyt myös digiversiona

Sitran suositut megatrendikortit on päivitetty yllätysten aikaan. Ensimmäistä kertaa kortit löytyvät nyt myös digiversiona.

Kirjoittaja

Anna Solovjew-Wartiovaara

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Sitra julkaisi heti vuoden alussa Megatrendit 2023 – ymmärrystä yllätysten aikaan -selvityksen. Selvityksen vanavedessä päivitettiin myös megatrendikortit. Trendikortit sisältävät erilaisia trendejä, jotka vaikuttavat jo nyt elämäämme ja sen myötä myös tulevaisuuteemme.

Edelliset megatrendikortit julkaistiin vuonna 2020. Tällä kertaa korteista rakennettiin Sitran verkkosivuille myös digiversio.

”Halusimme tehdä tulevaisuusajattelun ja -keskustelun mahdollisimman helpoksi. Fyysisten, tilattavien korttien lisäksi on ollut suuri tarve aina saatavilla olevalle digiversiolle. Toivottavasti digikortit madaltavat kynnystä lähteä tutkimusmatkalle erilaisiin tulevaisuuksiin”, sanoo ennakoinnin asiantuntija Sanna Rekola.

Kortteja on päivitetyssä pakassa yhteensä 55 kappaletta. Viime vuosien myllerrys näkyy korteissa, sillä yli puolet niistä on uusia ja muihinkin on tullut merkittäviä muutoksia sanoitukseen. Näin on pyritty ottamaan huomioon uudet piirteet aiemminkin käynnissä olleissa muutoksissa.

Ymmärrystä yllätysten aikaan

Trendikorteilla ei voi ennustaa tulevaisuutta. Sen sijaan niiden avulla voi kasvattaa ymmärrystä yllätysten ajassa: venyttää ajattelua, ideoida uutta ja visioida tulevaisuuksia – yksin tai porukalla.

”Megatrendit voivat tuntua isoilta ja haastavilta. Niistä voi olla vaikea saada otetta. Megatrendikortit helpottavat muutosten ymmärtämistä ja tulkintaa sekä keskustelua tulevaisuudesta. Parasta on, että tulevaisuuden äärelle voi pysähtyä yhdessä muiden kanssa. Tässä ajassa nimittäin tarvitsemme yhteistä keskustelua muutoksista, joiden keskellä olemme ja tulevaisuudesta, jota haluamme rakentaa”, Rekola korostaa.

Megatrendikortit ovat suosittuja niin yritysten, julkisten organisaatioiden ja järjestöjen, oppilaitosten kuin yksittäisten ihmisten keskuudessa. Vuoden 2020 trendikortteja tilattiin liki 10000 pakkaa.

Kortteja voi käyttää esimerkiksi strategia-, kehitys- ja tulevaisuustyössä, opiskelussa, keskustelun sytyttämisessä, ajatustensa avartamisessa. Korttien lisäksi Tulevaisuuden tekijän työkalupakista löytyy kolme työkalua megatrendien hyödyntämiseen: Ota trendi haltuun, Ennakoinnin eläintarha, Tulevaisuuskolmio.

Käännösversiot englanniksi ja ruotsiksi niin Megatrendit 2023 -selvityksestä, megatrendikorteista kuin muista työkaluista on valmistumassa kevään aikana.

Mistä on kyse?