uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Suomella on avaimet nousta datatalouden kärkimaaksi – nyt niitä avaimia pitäisi käyttää

Osaamista ja työkaluja on, mutta riittääkö tahtoa ripeisiin toimiin ja investointeihin Suomen digitaalisen kilpailukyvyn nostamiseksi? Taustatyötä on jo tehty monella taholla, myös Sitran reilun datatalouden projektissa.

Kirjoittaja

Kirsi Suomalainen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet, Sitra

Julkaistu

Elinkeinoelämä on jo tehnyt työtä digitalisaation vauhdittamiseksi: EK:n vetämässä, parinkymmenen kärkiyrityksen Digital Game Changers -hankkeessa haettiin eväitä digitalisaation ja ilmastonmuutoksen haasteisiin. Myös valtio panostaa yhteiskehittämiseen, hyvänä esimerkkinä kansallinen tekoälyohjelma AuroraAI, jonka tavoitteena on helpottaa ihmisiä palveluiden saamisessa oikea-aikaisesti.

Sitra puolestaan on rakentanut reilun datatalouden perustuksia ja käytännön työkaluja yrityksille IHAN-projektissaan yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Sitra esimerkiksi tarjoaa yritysten käyttöön reilun datatalouden kokeilualustan ja sääntökirjan, joiden avulla digitaalisten palveluiden kehittäminen pääsee ripeästi vauhtiin. Sääntökirja sisältää muun muassa dataverkoston rakentamista helpottavia mallisopimuspohjia.

Nykyisellä kokeilualustalla on saatu hyviä tuloksia SEBin ja Wärtsilän testatessa digitaalista remburssiprosessia ja Verohallinnon kehittäessä digitaalista palvelua yrityksen perustamiseen. Business Finlandin Dealflow.fi-palvelun kehitystyössä hyödynnettiin kokeilualustan vahvaa tunnistautumista ja datan käytön luvitusta.

Jo liikkeellä olevien toimijoiden lisäksi Suomen kilpailukyky tarvitsee poliittisia päätöksiä sekä julkisen ja yksityisen sektorin investointeja. Kysyntää on esimerkiksi maksuttomalle kokeilualustalle, jonka pohjatyö on tehty Sitran hankkeessa yhdessä Nixun, Digital Livingin, HiQ:n ja Vastuu Groupin kanssa.

”Yhteistyö ei ole kulunut klisee, vaan ainoa keino menestyä tänä päivänä. Juuri nyt on tärkeää murtaa perinteiset käsitykset sallitun yhteistyön rajoista ja ylittää siilot. Meidän tulee kääriä hihat ja pyrkiä ratkaisemaan kilpailukyvyn esteenä olevat haasteet yhdessä”, sanoo yliasiamies Jyrki Katainen Sitrasta.

Sitran työ jatkuu reilun datatalouden parissa uusin painotuksin, ja yritykset voivat jo liittyä mukaan esimerkiksi Gaia-X-hankkeeseen. Hankkeessa rakennetaan eurooppalaisiin arvoihin perustuvia standardeja, pelisääntöjä ja infrastruktuuria avoimesti dataa jakaville dataekosysteemeille.

Aiheesta puhuttiin Suomen digitaalinen kilpailukyky -seminaarissa 31.8.2021. Seminaari oli lähtölaukaus laajalle julkisen sektorin ja yritysten yhteistyölle ja investoinneille, joiden toivotaan etenevän nopein askelin. Sitran datatalouden tiekarttasuunnitelma on seuraavan Nixun järjestämän työpajan aiheena 4.10.

Mistä on kyse?