archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Valoa tulevaisuuteen starttaa Sitran juhlavuoden

Luvassa valoisaa tulevaisuuskeskustelua anivarhaisesta iltamyöhään. Tule mukaan paikan päälle tai ole kuulolla striimin välityksellä!

Julkaistu

Suomi 100 -juhlavuosi on mainio hetki katsoa taaksepäin ja juhlia menneitä. Kunnioittaa tehtyä. Se on myös loistava mahdollisuus pohtia tulevaa: mahdollisuus uudistua, kartoittaa tulevaisuusvaihtoehtoja, tarkastella asioita eri näkökulmista ja kokeilla uusia toimintamalleja sekä uudistaa asioita yhdessä. Miten tästä lähdetään eteenpäin?

Suomen juhlavuosi on myös Sitralle tärkeä vuosi – perustihan eduskunta Sitran lahjaksi 50-vuotiaalle itsenäiselle Suomelle. Sitrassa juhlavuosi tiivistyy kolmeen sanaan, joista jokainen on tärkeä myös sellaisenaan: Tulevaisuus tehdään yhdessä.

Sitra on suomalaisten tulevaisuustalo, ja se tarkoittaa sitä että vuonna 2017 kierrämme maata enemmän kuin koskaan Sitran historiassa, ja teemme tiiviimpää ja laajempaa kansainvälistä yhteistyötä kuin koskaan Sitran historiassa. Ennakoimme, kokeilemme ja kehitämme. Juhlimme työn – yhteistyön merkeissä. Voit lukea juhlavuodestamme lisää täältä.

Mutta juhlavuoden starttaamme niin sanotusti kotisohvalta, naapurustohengessä.

Kohtaamisia ja keskustelua tulevaisuudesta 12.1.2017

Starttaamme juhlavuoden 12.1.2017 jo klo 7.15 takapihaltamme Ruoholahden Itämerentorilta. Valoa tulevaisuuteen -tapahtumapäivä alkaa aamuisella toritapahtumalla, johon toivotamme kaikki ystävämme, naapurimme ja ohikulkijat mukaan. Inspiroivien kohtaamisten lisäksi aamua valaisee Taikatulet –tulitaideryhmä, joka esiintyy klo 8.00, 8.30, 9.00, 9.30. Paikalla on juuri päättyneessä Lux Helsingissäkin ihastuttanut Light Pipes -valotaideteos, ja tarjoamme toki myös aamukahvit ja -mehut mieltä lämmittämään.

Päivä jatkuu tukevasti kotikentällä, megatrendien parissa. Klo 10 alkava Megatrendejä rakentamassa -tilaisuus pohtii tulevaisuutta Sitran viime vuoden megatrendien valossa. Vuonna 2016 maailmassa tapahtui paljon muutoksia. Osa oli ennakoitavissa, osa yllätti meidät kaikki. Miltä tulevaisuus näyttää Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017 – ja sen jälkeen? Keskustelussa ovat mukana Iris AI -keinoäly-yrityksen perustaja Maria Ritola, Sitran strategiajohtaja Paula Laine, CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie, suurlähettiläs Hannu Himanen, tulevaisuudentutkija Markus Vinnari sekä Sitran johtava asiantuntija Markus Terho.

Megatrendeistä keskustelu siirtyy klo 13 työn tulevaisuuteen. Työn muutoksestahan puhuvat nyt kaikki. Vähemmän sen sijaan keskustellaan siitä, miten työn muutos haastaa yhteiskuntamme perinteisen toimintalogiikan. Työn, kasvun ja hyvinvoinnin yhteys murtuu tulevien vuosien ja vuosikymmenten aikana. Uuden ajan työ ja toimeentulotilaisuuden alustajiin lukeutuvat hallituksen tulevaisuusselontekoa työn muutoksesta valmisteleva erityisasiantuntija Kaisa Oksanen valtioneuvoston kansliasta, Perspectives on New Work -julkaisun toimittaja Esko Kilpi, filosofi Antti Hautamäki, Uusi työelämä ja kestävä talous -teemaa Sitrassa johtava Timo Lindholm sekä kestävän hyvinvoinnin visiotyötä johtavat Paula Laine Sitrasta ja Aleksi Neuvonen Demos Helsingistä. Kommentaattoreina toimivat kansanedustajat Joona Räsänen, Hanna Sarkkinen ja Saara-Sofia Sirén.

Päivän päättää klo 16.30 alkava Edistysusko koetuksella -tilaisuus, jossa keskustellaan demokratian kriisistä ja edistyksen aatteen ajautumisesta puolustuskannalle. Edellä mainituista huolimatta moni asia on menossa selvästi parempaan suuntaan, ja positiivisia kehityskulkuja on mahdollista vahvistaa yhdessä. Keskustelua populismin noususta, politiikan haasteista ja perinteisen median roolista käyvät kansanedustaja Jutta Urpilainen, Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi ja toimitusjohtaja Taru Tujunen. Ratkaisuja aikamme haasteisiin miettivät filosofi Esa Saarinen, Me-säätiön toimitusjohtaja Ulla Nord ja Opteam Luovan asiakkuusjohtaja Elina Yrjölä.

12.1.2017 on täynnä inspiroivia kohtaamisia ja eteenpäin katsovaa tulevaisuuskeskustelua. Striimaamme kaikki keskustelutilaisuudet verkkoon, joten ellet satu paikalle, voit seurata tilaisuuksia tästä:
Valoa tulevaisuuteen: Megatrendejä rakentamassa klo 10-12
Valoa tulevaisuuteen: Uuden ajan työ ja toimeentulo klo 13-14.30
Valoa tulevaisuuteen: Edistysusko koetuksella klo 16.30-18

 

Mistä on kyse?