artikkelit
Arvioitu lukuaika 3 min

7 vinkkiä: Näin opetat koulussa ilmastokriisin taklaamisessa tarvittavaa kiertotaloutta

Kiertotalousopetus toteuttaa opetussuunnitelmissa olevia kestävän kehityksen tavoitteita. Näiden 7 vinkin avulla pystyt nivomaan kiertotalouden sujuvaksi osaksi opetustasi.

Julkaistu

Monilla eri aloilla ja arjessa tarvitaan kiertotalousosaamista, jonka avulla osaamme toimia maapallon kannalta fiksusti. Kiertotalousosaamisen avulla esimerkiksi arkkitehti osaa suunnitella rakennuksen siten, että sen hiilijalanjälki jää mahdollisimman pieneksi. Kiertotalous Kiertotalous Talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. Avaa termisivu Kiertotalous onkin yksi tärkeä keino ilmastokriisin ratkomisessa. Mutta miten kiertotaloutta kannattaisi opettaa kouluissa?

1. Starttaa pelillä

Kun vaakalaudalla on maapallon tulevaisuus, kenen puolella sinä pelaat? Monet eri kiertotalouspelit tarjoavat loistavan tavan tutustua kiertotalouteen. Esimerkiksi Yrityskylässä 6. ja 9. luokkalaiset pääsevät työskentelmään kiertotalouden mukaisissa ammateissa miniyhteiskunnassa. Circula-pelissä toisen asteen opiskelijat muodostavat puolestaan yritystiimejä, joiden tehtävänä on kehittää kiertotalousbisnestä.

2. Omista opetushetki tai projekti maapallolle

Sitran koulutushankkeissa on kehitetty valmiita kiertotalousmateriaaleja oppituntien pitämistä varten. Esimerkiksi Yrityselämän nuoret sukupolvet -lukiokurssit opettavat kiertotalousbisneksen lyhyen oppimäärän, kun taas Luonto-liiton sivuilta löytyy peruskouluille soveltuvaa opetusmateriaalia eri aineiden tunneille. Kiertotaloudesta voi myös tehdä oman projektin ja suunnitella vaikkapa näytelmän tai videon tulevaisuudesta, jolloin elämme kiertotaloudessa. Luonto-liiton kilpailussa etsitään parhaillaan parasta tulevaisuuden kiertotalouskaupunkia.

3. Ota kiertotalous osaksi jokapäiväistä opetusta

Kiertotalous kannattaa nivoa osaksi opetuksen strategiaa, jolloin sitä voidaan käsitellä osana jokapäiväistä opetusta, ilman erillistä ilmiöviikkoa tai teematuntia. Esimerkiksi puu- ja käsityötunneilla voidaan pohtia materiaalien tuottamisen ekologisuutta ja valmistetun tavaran tai vaatteen elinkaarta. Matematiikassa puolestaan voidaan laskea eri kulutusvaihtoehtojen aiheuttamia ilmastopäästöjä ja opotunneilla hoksata, että maapallon voi pelastaa lähes jokaisessa ammatissa kiertotalousosaamisen avulla.

4. Tee retki jännittävään kiertotalouskohteeseen

Syvennä kiertotalousopetusta vierailemalla luokan kanssa kiertotalouden edelläkävijäyrityksessä tai kotikunnan hallinnossa. Ideoita retkikohteeseen voi löytää vaikkapa Kiertotalouden kiinnostavimmat -yrityslistaltamme tai Kuntien kiinnostavimmat kiertotalousteot -listalta.

5. Innosta oppilaat tekemään fiksuja tekoja kouluarjessa

Kouluruokalassa oppilaat voidaan osallistaa vaikkapa kasvattamaan itse osan kasveista, kierrättämään ja valitsemaan useammin kasvisruokapäivän. Inspiraatiota arkisiin koulutekoihin voi hakea listaamastamme 100 fiksusta arjen teosta.

6. Ota talteen parhaat vinkit kiertotalouden täydennyskoulutuksesta

Opi uutta ja tutustu samalla muihin opettajiin! Muun muassa Heureka, Sykli, Nuori Yrittäjyys ja Taloudellinen tietotoimisto TAT tarjoavat kiertotalouden täydennyskoulutusta opettajille pitkin lukuvuotta.

7. Keksi jotain ihan uutta

Parhaat ideat syntyvät yhdessä. Luksia on avannut kierrätysmyymälän, jossa eri alojen ammattiopiskelijat tutustuvat kiertotalousbisnekseen käytännössä: esimerkiksi artesaanialan opiskelijat valmistavat kertaalleen käytetystä materiaalista uusia tuotteita ja liiketoiminnan opiskelijat hoitavat bisneksen tekemisen. Voisiko koulussa järjestää myös vapaa-ajan harrastuksia varten urheiluvälinelainaamon, pitää avoimia vaatteiden korjausiltoja käsityöluokassa tai järjestää hävikkikokkauskursseja?

Mistä on kyse?