archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Pelastavatko sijoittajat Suomen?

Sitra toi 1980-luvulla pääomasijoittamisen Suomeen. Tavoitteena oli vauhdittaa yritysten kasvua, kansainvälistymistä ja tuotekehitystä. Nyt agendalla on vaikuttavuussijoittaminen, jossa yksityistä pääomaa valjastetaan yhteiskunnan kehittämiseen.

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Projektijohtaja, Digitaalinen valta ja demokratia

Julkaistu

Play

Otetaan alkuun ajatusleikki.

Oletetaan, että meillä on keino saada a) veroeuromme nykyistä tehokkaampaan käyttöön, b) julkisten kustannusten kasvu hallintaan ja c) meille kaikille entistä parempia palveluja, jotka vastaavat napakasti juuri siihen tarpeeseen, jota varten ne ovat olemassa.

Kuulostaako ajatuksena liian hyvältä ollakseen totta?

Jos vastasit ”kyllä”, joudut ehkä säätämään päätäsi kuunneltuasi Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin seitsemännen jakson, jossa etsitään vastausta kysymykseen ”Pelastavatko sijoittajat Suomen?”

Vaikuttavuussijoittamisen maailmanlaajuisten markkinoiden kooksi on arvioitu peräti 150—200 miljardia dollaria.

Jaksossa puhutaan muun muassa siitä, miten vaikuttavuussijoittaminen edistää kaikkia edellä esitettyjä tavoitteita.

Vaikuttavuussijoittaminen on keino kanavoida yksityistä pääomaa hankkeisiin, joilla tavoitellaan myönteistä ja mitattavaa yhteiskunnallista hyötyä. Sen maailmanlaajuisten markkinoiden kooksi on arvioitu peräti 150—200 miljardia dollaria.

Pääomasijoittaminen on muutakin kuin rahan liikuttamista paikasta toiseen

Jakson aihepiiri juontaa juurensa 1980- ja 1990-luvuille, jolloin Sitra ensin toi pääomasijoittamisen toimintamallina Suomeen, ja oli myöhemmin maan suurin pääomasijoittaja.

Vieraana jaksossa on talousjohtaja Mika Niemelä työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Niemelän kanssa keskustellaan muun muassa siitä, miten pääomasijoittaminen eroaa muista sijoittamisen muodoista sekä siitä, miksi sitä on aikoinaan tarvittu yhdeksi työkaluksi suomalaisen yrityskentän uudistamiseen.

”Kyse paljon muustakin kuin että rahaa siirretään paikasta a paikkaan b.”

”Jos katsotaan vaikka enkelisijoittajia, he ovat yksityisiä henkilöitä, jotka ovat todennäköisesti tehneet jonkinlaisen varallisuuden ja haluavat auttaa yhtiöitä eteenpäin. He tekevät yksityisinä bisnesenkeleinä sijoituksia yhtiöihin, ja tuovat samalla mukanaan myös henkilökohtaista bisnesosaamistaan. Silloin on kyse paljon muustakin kuin että rahaa siirretään paikasta a paikkaan b”, Niemelä sanoo jaksossa.

Vaikuttavuussijoittamisen Niemelä puolestaan näkee paitsi välineenä tehostaa julkisten varojen käyttöä, myös yhtenä keinona reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin.

”Jos otetaan esimerkiksi maahanmuuttajien kotouttaminen, niin muutama vuosi sittenhän meillä oli tilanne, jossa maahanmuuttajien määrä muuttui merkittävästi aiempaan verrattuna. Silloin ruvettiin miettimään, että miten meidän veroeurot riittävät tähän muuttuneeseen tilanteeseen, ja eiväthän ne oikein riittäneetkään. Sitä kautta rupesimme Sitran kanssa rakentamaan kotouttamisen vaikuttavuusinvestointirahastoa”, Niemelä kertoo.

Jaksossa Niemelä myös kertoo, mikä on sijoittajien suunnalta useimmin vastaan tuleva ennakkoluulo vaikuttavuussijoittamista kohtaan sekä vastaa epäilyihin siitä, voiko voitontavoittelu mennä tavoitteena palvelujen kehittämisen edelle.

Sitralla on ollut erilaisia sijoittajarooleja vuosikymmenten aikana

Jakso on myös yksi kolmesta erikoisjuhlajaksosta, joissa katse on podcastin nimen mukaisesti tulevaisuudessa, mutta joiden aiheet on napattu 50-vuotiaan Sitran eri rooleista vuosikymmenten varrella.

Jaksossa Sitran rahoitusjohtaja Sami Tuhkanen kertoo, millaisessa maailmassa ja maassa elettiin, kun pääomasijoittaminen tuotiin Suomeen 1980-luvulla. Lisäksi Tuhkanen kertoo, millainen sijoittaja Sitra on nykyisin.

“Tänä päivänä Sitra sijoittaa pääomaa kasvuyrityksiin pelkästään pääomarahastojen kautta. Suoria sijoituksia ei ole enää tehty, koska on nähty, että yksityinen markkina toimii jo niin tehokkaasti”, Tuhkanen sanoo.

Hänen mukaansa Sitran sijoitustoiminnan tavoitteena on paitsi tuotto, myös kotimaisen pääomamarkkinan ja kasvuyritysten kehittyminen sekä uusien rahoitusmallien käyttöönotto ja vauhdittaminen. Viimeisimmästä yksi esimerkki on vaikuttavuussijoittaminen.

Jakson juontaa Jukka Vahti Sitrasta.

Tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään. Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast kertoo, mihin olemme menossa ja miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.

Podcastin uudet jaksot sekä aiheita taustoittavat artikkelit löydät osoitteesta www.sitra.fi/tulevaisuuspodcast. Voit tilata ja kuunnella podcastia myös Spotifyssa ja Apple Podcasteissa, mistä se löytyy mm. hakusanoilla ”hyvää huomista”.

Twitteristä meidät löytää hastagilla #tulevaisuuspodcast

Tervetuloa tilaamaan podcast, kommentoimaan, kysymään ja keskustelemaan! (Otamme mieluusti vastaan palautetta myös sähköpostiosoitteessa tulevaisuuspodcast@sitra.fi)

Mistä on kyse?