Ilmiö
Arvioitu lukuaika 3 min

Suosittelemme: unelmoi, kuule, opi, elä

Tulevaisuustalon kesävinkit laiturinnokkaan, riippumaton pohjalle, pellonpiennarten aamukasteisiin hetkiin tai pitkille pyörälenkeille sinne, missä ikinä kuljetkin.

Kirjoittaja

Julkaistu

1. Aloita siitä pakollisesta

Tee se, mitä aina teet kesällä, siis se juttu, jota ilman kesä ei tule. Pakasta kaksikymmentä kiloa mansikoita, vie lapset Linnanmäelle, käy kesäteatterissa, tee kukkaseppele, matkusta Leivonmäelle, soita ukulelea parhaan ystävän kanssa aamuyöhön. Tee se mitä sinun täytyy, mutta älä äidy ylitekemiseen – sen ehtii muulloinkin.

2. Unelmoi mahdottomasta

Kun pakolliset on suoritettu alta pois, on aika siirtää sielukin virkistävien vetten ääreen. Tähän suosittelemme unelmointia – mieluiten ihan mahdottomista unelmointia.

”Tulevaisuus on aina potentiaalinen, se on jatkuvasti tulossa, mutta ei koskaan saavu. Se on olemassa ainoastaan meidän kuvitelmissamme. Opettelemalla unelmoimaan mahdottomasta, mahdoton muuttuu hieman mahdollisemmaksi”, kirjoittavat Sonya Lindfors ja Maryan Abdulkarim.

Millainen olisi se nyt mahdottomalta tuntuva tulevaisuus, josta unelmoisit, jos osaisit kurottaa mahdollisen yli, ihan mahdottomaan saakka? Puhutaan sitten syksyllä tavoitteista ja suunnitelmista niiden saavuttamiseksi.

Unelmoi siis mahdottomasta, ja lue inspiraatioksi Sonyan ja Maryanin marraskuinen hieno kirjoitus: Meidän pitäisi unelmoida mahdottomasta. Myös Sitran kiertotaloustohtori Nani Pajunen nosti ylevän joutilaisuuden ja luovan ajattelun tärkeyden esiin omassa puheenvuorossaan: Kuvittele Suomelle kestävä tulevaisuus.

Jos etenet unelmoinnista jo visioihin saakka, niihin saat tarvittaessa tukea täältä: Hyvinvoinnin seuraava erä (kirjakaupoista myös kirjana).

3. Kuuntele, kuule ja keskustele

Kun pää ja sydän puhuvat samaa kieltä sielua puhdistavan unelmoinnin jäljiltä, on aika avata silmät ja korvat.

Sitrassa kehitetty Erätauko on menetelmä rakentavaan yhteiskunnalliseen keskusteluun, mutta sen Rakentavan keskustelun pelisäännöt toimivat mainiosti ihan minkä tahansa keskustelun apuvälineenä.

Unelmat tarvitsevat toteutuakseen erilaisten ihmisten yhteistyötä, joten kokeile pelisääntöjä rohkeasti lasten, anopin tai vaikka puolison kanssa – tästä siis oiva apuväline matkoille ja sukujuhliin!

4. Opettele uusi taito

Kesä on oivaa aikaa opetella myös uusia taitoja. Mitä jos tänä vuonna ottaisit haltuun tulevaisuustaitoja: ennakointia, heikkoja signaaleja, megatrendejä? Tulevaisuuden tekijän työkalupakkimme on oiva apu siihen.

Myös Elements of AI -kurssi kuuluu olevan suuressa huudossa – tai ehkäpä haluaisit oppia erottamaan DNA:ta mansikoista, kuten eräs asiantuntijamme vapaa-ajallaan?

Jos intohimosi on enemmänkin opettaa muita, Kiertotalouden oppimateriaaleja peruskouluun, lukioon ja ammattikouluun on hurja paketti sellaiselle, joka haluaa viedä kiertotalouden asiaa eteenpäin. Kesälomalaisen kalenterista voisi löytyä aikaa myös yli 90 000 latauskertaa saavuttaneelle, avoimelle ja maksuttomalle kestävän koulutuksen Sustainability, Human Well-Being and The Future of Education -kirjallemme.

5. Elä ja elämöi

Mutta se tärkein. Elä. Elä juuri niin kuin se parhaimmalta maistuu. Ehkä kesän kunniaksi sopii hiukan elämöidäkin. Ota kesäarjesta siis kaikki irti.

Jos haluat elää arkea lomallakin hiukan ekologisemmin, suosittelemme Vesa-Matti Lahden hauskaa matkustusblogausta tai Lari Rajantien pohdintaa vihreästä grillauksesta. Molemmat tekstit ovat viime kesältä, mutta relevantteja edelleen.

Siispä kuulokkeet korviin ja letkeä musiikki tai Hyvää huomista! -tulevaisuuspodcast rullaamaan – kesä, täällä ollaan!

 

Tämän artikkelin vinkit on kerätty sitralaisilta kollegoilta.

Mistä on kyse?