Puheenvuoro
Arvioitu lukuaika 3 min

Tulevaisuuspäivä kutsuu laajentamaan tulevaisuusvaltaa

Koska olet viimeksi kunnolla pysähtynyt tulevaisuuden äärelle? Tulevaisuuspäivä haastaa kaikki suomalaiset pohtimaan tulevaisuutta – ja tarjoaa mahdollisuuden laajentaa tulevaisuusvaltaa.

Kirjoittaja

Otto Tähkäpää

Asiantuntija, Ennakointi

Julkaistu

Tyypillisesti me ihmiset emme kiireisen arjen keskellä mieti tulevaisuutta kovinkaan pitkälle tai systemaattisesti. Kun nykyhetki täyttyy erilaisista päälle kaatuvista tehtävistä ja välitöntä reagointia vaativista yllätyksistä, ei ole ihme, että tulevaisuushorisontti jää usein lyhyeksi ja kapeaksi. 

Tästä huolimatta – tai oikeastaan juuri siksi – meidän kaikkien olisi perusteltua pysähtyä tulevaisuuksien äärelle säännöllisin väliajoin. Tulevaisuus kuuluu meille kaikille ja siksi jokaisen ääntää tarvitaan keskustelussa, jossa määritetään suuntaa yhteiselle tulevaisuudellemme. Erityisen tärkeää se on nyt kun elämme megatrendien maailmassa, jossa tulevaisuus tulee väistämättä olemaan erilainen kuin nykyhetki. 

Millaista tulevaisuutta haluamme yhdessä tavoitella? Miten siitä tulisi mahdollisimman hyvä mahdollisimman monelle?  

Oma päivä tulevaisuudelle 

Tulevaisuuden pohtimiselle ei useinkaan tunnu olevan aikaa tai tilaa, mutta samaan aikaan erilaiset historialliset juhlapäivät, muistomerkit, patsaat ja kadunnimet pitävät huolen siitä, että menneisyyttä muistelemme säännöllisesti. Esimerkiksi itsenäisyyspäivänä ajatuksemme suuntautuvat joka vuosi Suomen historian käännekohtiin. Mitä jos samalla tavalla varaisimme kalenterista vuosittain yhden päivän, jolloin kaikki suomalaiset kääntäisivät ajatuksensa tulevaisuuteen? 

Tätä varten Suomessa vietetään Tulevaisuuspäivää jälleen 15.3.2024.  Kyseessä on joka vuosi vietettävä teemapäivä, joka kutsuu kaikki suomalaiset pohtimaan tulevaisuutta yhden päivän ajaksi. Tulevaisuuspäivän konsepti muistuttaa Ravintolapäivää eli kaikkia suomalaisia kannustetaan järjestämään oma tulevaisuusaiheinen tapahtuman tai muuten juhlistamaan tulevaisuutta omalla tyylillään.  

Kyseessä voi olla tulevaisuustyöpaja työpaikalla, tulevaisuusaiheinen jutustelu ystävän kanssa kahvikupin äärellä tai vaikkapa tulevaisuusaiheisen kirjan lukeminen yksin omalla sohvalla. Vuodesta 2018 lähtien Tulevaisuuspäivää on vietetty ympäri Suomea sadoissa erilaisissa tapahtumissa muun muassa kouluissa ja oppilaitoksissa, kunnissa ja kaupungeissa, suurissa ja pienissä yrityksissä, museoissa ja kirjastoissa sekä verkossa ja kotisohvalla.

Tulevaisuuspäivä askel tulevaisuusvallan laajentamiseen 

Tänä vuonna olemme Sitrassa nostaneet esille tulevaisuusvallan ja tulevaisuusvallan laajentamisen kysymyksiä. Tulevaisuusvalta tarkoittaa valtaa määrittää tulevaisuusnäkymiä eli sitä, mitä tulevaisuudessa pidämme mahdollisena tai toivottavana. Tällä hetkellä tulevaisuusvaltaa käyttää kuitenkin liian harvalukuinen päättäjien ja asiantuntijoiden joukko, mikä on puolestaan nostanut esille tarpeen moniäänisemmälle tulevaisuuskeskustelulle.  

Käytännössä tulevaisuusvallan laajentaminen edellyttää aktiivista toimintaa laajaan osallisuuteen perustuvan tulevaisuuskeskustelun edistämiseksi. Se tarkoittaa tulevaisuuskeskusteluun mukaan kutsumista, huomiotta jääneiden äänten esille tuomista, tulevaisuusnäkymien monipuolistamista ja tulevaisuusajattelun edellytysten luomista moninaisemmalle joukolle. 

Mikä olisikaan parempi hetki harjoitella tulevaisuusvallan laajentamista kuin Tulevaisuuspäivä. Kenen ääni sinun mielestäsi ei kuuluu yhteisessä tulevaisuuskeskustelussa? Miten voisit itse auttaa näitä ääniä tulemaan paremmin kuulluiksi?    

Tulevaisuuspäivä huipentuu Tulevaisuustuopeille 

Tulevaisuuspäivän kunniaksi Sitra kutsuu kaikki tulevaisuudesta ja ennakoinnista kiinnostuneet Tulevaisuustuopeille 15.3. klo 16–18. Paikkana toimii vuoden 2023 olutravintolaksi valittuun Juova Hanahuone Helsingin Kaisaniemessä (Kaisaniemenkatu 3 00100 Helsinki). 

Tulevaisuustuopeille tervetulleita ovat kaikki tulevaisuuksista kiinnostuneet riippumatta siitä, oletko utelias vasta-alkaja tai kokenut ennakoinnin ammattilainen. Tuoppien äärellä kuullaan Sitran ennakointitiimin lyhyt alustus tulevaisuusvallasta, minkä jälkeen luvassa on vapaamuotoista tulevaisuudesta innostumista ja inspiroitumista sekä tietenkin verkostoitumista muiden tulevaisuushenkisten kanssa.  

Tilaisuus on omakustanteinen. 

Tervetuloa mukaan!

Mistä on kyse?