Opas tulevaisuusvallan laajentamiseen
Mitä?
Käsissäsi on opas tulevaisuusvallan laajentamiseen. Saat tästä oppaasta vinkkejä siihen, miten voit edistää mahdollisimman monen osallistumista tulevaisuudesta käytävään keskusteluun.
Opas auttaa hahmottamaan tulevaisuusvallan laajentamiseen liittyviä eettisiä periaatteita ja tarjoaa toimintaohjeita ja esimerkkejä, joiden avulla ennakointia voi tehdä osallisuutta ja moniäänisyyttä vahvistavalla tavalla. Opas syntyi osana Sitran Tulevaisuusvalta-ohjelmaa, josta voit lukea lisää julkaisun lopusta.
Opas sisältää myös esimerkkejä tulevaisuusvallan laajentamisesta käytännössä. Se herättelee pohtimaan, miten voidaan kutsua mukaan tulevaisuuskeskusteluun ihmisiä, jotka helposti jäävät syrjään, ja vahvistaa heidän osallisuuttaan tulevaisuudesta.
Kenelle?
Opas on tarkoitettu kenelle tahansa tulevaisuuteen suuntaavaa työskentelyä suunnittelevalle tai toteuttavalle toimijalle, joka haluaa omalla toiminnallaan edistää moniäänistä ja osallistavaa keskustelua tulevaisuuksista. Tulevaisuustyöskentelyllä tarkoitetaan tässä oppaassa erilaisia tulevaisuuteen suuntautuvia prosesseja, kuten ennakointia, strategiatyötä, tulevaisuuksien visiointia, suunnittelua tai vaikka tulevaisuusdialogeja, joiden tarkoituksena on luoda näkymiä tulevaisuuksiin ja vaikuttaa tulevaisuuteen.
Erityisen hyvin opas sopii tulevaisuustyöskentelyn fasilitaattoreille, jotka pohtivat prosessiin liittyviä käytännön ratkaisuja. Fasilitaattorit käyttävät valtaa ja siksi valintoja on hyvä puntaroida monesta eri näkökulmasta. Eettiset periaatteet toimivat tässä tukena.
”On helpompi vaikuttaa osallisuuden kokemukseen kuin sen puutteesta johtuviin seurauksiin.”
Lars Leeman, THL
Miksi?
Tulevaisuus on yhteinen, ja siksi jokaisen tulisi voida osallistua tulevaisuudesta käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun. Monet kokevat, ettei heidän ääntään kuulla tai näkemyksiään huomioida, siksi tulevaisuusvaltaa pitää laajentaa. Tulevaisuusvaltaa laajentamalla voimme rakentaa mahdollisimman hyviä tulevaisuuksia mahdollisimman monelle. Osallistuminen tulevaisuudesta käytävään keskusteluun voi syventää kokemusta yhteiskuntaan kuulumisesta ja luoda edellytyksiä myös demokratian vahvistumiselle.
Miten?
Tulevaisuusvallan laajentaminen voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kutsutaan mukaan tulevaisuuskeskusteluun uusia tahoja tai nostetaan esille huomiotta jääneitä ääniä tai näkökulmia. Se voi tarkoittaa myös sitä, että vahvistetaan ihmisten edellytyksiä ajatella tulevaisuuksia ja ilmaista näkemyksiään tulevaisuudesta heille sopivilla tavoilla. Keinoja tulevaisuusvallan laajentamiseen voi olla monia.
Tulevaisuusvallan laajentamisen lähtökohtia
- Tulevaisuuksia on monia. Tulevaisuusvallan laajentaminen monipuolistaa tulevaisuusnäkymiä ja auttaa löytämään tulevaisuuksia, jotka ovat mahdollisimman hyviä mahdollisimman monille.
- Tulevaisuuteen voi vaikuttaa. Sillä, mitä ajattelemme tulevaisuudesta, on vaikutusta valintoihimme tässä hetkessä. Valintamme puolestaan vaikuttavat tulevaisuuteen. Osallistuminen tulevaisuustyöskentelyyn lisää osallistujien ymmärrystä tulevaisuuteen vaikuttamisesta ja omasta toimijuudestaan.
- Osallistuminen omaa elämää koskettavien tulevaisuuksien määrittelyyn on oikeus. Tulevaisuusvaltaa laajentamalla voimme vahvistaa osallisuutta ja varmistaa, että ihmiset kokevat omistajuutta ja halua tehdä tekoja toivottavan tulevaisuuden eteen.
- Tulevaisuusvalta laajenee vasta, kun osallistumisella on väliä. Tulevaisuustyöskentelyyn osallistuminen voi olla voimaannuttava kokemus, mutta vallan näkökulmasta on olennaista, että sillä on myös yhteiskunnallisia vaikutuksia, esimerkiksi suora kytkös päätöksentekoon tai yhteiskunnalliseen keskusteluun tulevaisuuksista.
Viisi vinkkiä periaatteiden hyödyntämiseen
Eettisiä periaatteita voi hyödyntää monin eri tavoin. Tässä viisi vinkkiä:
- Suunnittele: Ota eettiset periaatteet avuksi ja suunnittelun ohjenuoraksi heti alkuun, kun suunnittelet tulevaisuustyöskentelyä. Miten voisit huomioida ne käytännössä? Millaisia tavoitteita voisit asettaa tulevaisuusvallan laajentamiselle?
- Arvioi: Tarkastele ja arvioi toteutunutta tulevaisuustyöskentelyä eettisten periaatteiden valossa. Missä onnistuttiin ja missä tulisi ensi kerralla toimia toisin? Kirjaa ylös opit seuraavaa kertaa varten.
- Keskustele: Järjestä yhteinen oppimishetki eettisistä periaatteista omassa organisaatiossasi. Mitä ajatuksia periaatteet herättävät ja miten voisitte huomioida niitä toiminnassanne?
- Viesti: Perustele eettisten periaatteiden avulla tulevaisuustyöskentelyn fasilitointiin liittyviä valintoja ja viesti työskentelyn osallistujille, että tulevaisuusvallan jakaminen on teille tärkeä asia, jota haluatte edistää.
- Kutsu mukaan: Kerro kumppaneille eettisistä periaatteista ja pyydä myös heitä ottamaan periaatteet huomioon.
Tulevaisuusvallan laajentajan eettiset periaatteet

Lataa tästä Tulevaisuusvallan laajentajan eettiset periaatteet (pdf).
Yhdenvertaisuus: Edistä yhdenvertaista osallistumista tulevaisuudesta käytäviin keskusteluihin
Ihmisillä on erilaisia lähtökohtia osallistua tulevaisuustyöskentelyyn. Jotkut pohtivat tulevaisuuksia työkseen, kun taas toisille tulevaisuuden pohtiminen ja siihen liittyvien ajatusten ilmaiseminen voivat olla ihan uutta. Jokaisen ajatukset tulevaisuudesta ovat kuitenkin tärkeitä, sillä tulevaisuus on yhteinen.
Yhdenvertaisen osallistumisen esteet voivat olla monenlaisia. Ne voivat liittyä käytännön asioihin kuten tilaan (onko se esteetön), kieleen (millä kielellä tilanteessa operoidaan) tai työskentelymenetelmiin (millaisia valmiuksia ne edellyttävät osallistujilta), mutta ne voivat liittyä myös tekijöihin, jotka jäävät helposti piiloon.
Yhdenvertaiset edellytykset osallistua tulevaisuudesta käytävään keskusteluun eivät synny itsestään, mutta hyvällä suunnittelulla ja tietoisilla toimilla niitä voidaan edistää. Valitsemalla tulevaisuustyöskentelyyn osallistujien näkökulmasta tarkoituksenmukaiset lähestymistavat ja menetelmät, voidaan tukea yhdenvertaista osallistumista.
Vinkkejä
- Ota selvää tulevaisuustyöskentelyn osallistujista ja huomioi osallistujien erilaiset lähtökohdat työskentelyn suunnittelussa. Kiinnitä huomiota myös eriarvoisuutta aiheuttaviin tekijöihin ja muista, etteivät ne aina näy ulospäin.
- Suunnittele prosessi yhteistyössä osallistujien kanssa. Ole valmis ottamaan vastaan palautetta.
- Pohdi ennakkoon, millaisia valta-asetelmia tilanteeseen tai aiheeseen voi liittyä ja huomioi niihin liittyviä herkkyyksiä.
- Poista osallistumisen esteitä aktiivisesti esimerkiksi räätälöimällä työskentelyä osallistujien tarpeiden mukaan (esim. tilat, kieli, ajankohta, tauottaminen) ja hyödynnä erilaisia tulevaisuustyöskentelyn menetelmiä, jotta mahdollisimman moni voi osallistua ja ilmaista itseään itselleen sopivalla tavalla.
- Auta osallistujia tunnistamaan ja päästämään irti omista ennakkoluuloistaan. Tunnista myös omat ennakkoluulosi ja pyri luopumaan niistä.
Lue lisää
- Syvennä ymmärrystä moninaisuudesta ja sen edistämisestä HUMAKin Hyvinvoiva järjestö -sivustolla.
- Tutustu THL:n Osallisuusindikaattoriin
- Unicef 2023: Designing a Youth-centered Journey to the Future. Youth foresight Playbook
Moniäänisyys: Mahdollista moniääninen keskustelu tulevaisuuksista
Ihmiset katsovat tulevaisuuteen eri näkökulmista ja moninaisin intressein. Toivottavia tulevaisuuksia voikin olla monenlaisia.
Osallisuutta vahvistavan tulevaisuustyöskentelyn lähtökohta on, että mahdollisimman moni sellainen, jonka elämään työskentelyllä voi olla vaikutusta, voi osallistua ja kertoa näkemyksistään. Silloinkin, kun tavoitteena on tuottaa yhteinen näkemys tai visio toivottavasta tulevaisuudesta, on tärkeää, että prosessi mahdollistaa moniäänisen keskustelun ja erilaisten näkökulmien esille tuomisen.
Osallistujien moninaiset näkemykset voivat tuoda keskusteluun jännitteitä, joiden yhteensovittaminen voi olla joskus haastavaa. Eriävät näkemykset eivät kuitenkaan ole ongelma, vaan mahdollisuus oppia ja avartaa ajattelua. Ne tuovat rikkaampia ja monipuolisempia näkymiä tulevaisuuksiin ja auttavat meitä katsomaan tulevaisuutta monesta eri näkökulmasta. Viime kädessä moniääninen tulevaisuuskeskustelu on ainoa keino rakentaa tulevaisuuksia, jotka ovat mahdollisimman hyviä mahdollisimman monelle.
Vinkkejä
- Tunnista ja kutsu mukaan kaikki aiheen kannalta olennaiset tahot. Perustele jokaiselle, miksi myös heidän kannattaisi osallistua tulevaisuustyöskentelyyn.
- Varmista, ettei kutsuttava joukko edusta liian yksipuolisesti jotakin tiettyä ryhmää, ellei tämä ole erikseen valittu tarkoitus.
- Älä oleta, että tietyn ryhmän edustajilla olisi yhteneväiset näkemykset asioista. Anna ihmisten puhua omasta puolestaan.
- Tee jännitteet näkyviksi rakentavalla tavalla, mutta älä vahvista vastakkainasetteluja. Valitse tilanteeseen sopivat menetelmät, joilla moniääninen, rakentava keskustelu mahdollistuu.
- Ota aidosti huomioon erilaiset näkökulmat ja kerro osallistujille, miten ne vaikuttivat työskentelyn lopputulokseen.
Lue lisää
- Erätauko: Rakentavan keskustelun pelisäännöt
- APF Communityn vinkit moniääniseen tulevaisuuskeskusteluun: Embracing conflict for the co-creation of transformative futures (2024)
- Pupul Bisht: Decolonizing Futures: Exploring Storytelling as a Tool for Inclusion in Foresight (2017)
Luottamus: Rakenna luottamuksen ilmapiiriä
Tulevaisuudesta puhuminen voi joskus tuntua vaikealta. Jotta kaikki saadaan aidosti mukaan yhteiseen tulevaisuuskeskusteluun, on rakennettava aktiivisesti luottamuksen ilmapiiriä.
Luottamus rakentuu vuorovaikutteisesti ja siihen liittyy monia asioita. Luottamuksen lähtökohta on osallistujien kokema arvostus, se että heidän näkemyksensä tulevaisuudesta ovat tärkeitä ja niitä halutaan kuulla. Lisäksi on tärkeää osoittaa, että osallistumisella on aidosti merkitystä, eikä se ole vain osallistamista osallistamisen vuoksi.
Luottamuksen ilmapiiriä vahvistaa myös luotettava, läpinäkyvä prosessi, jossa kunnioitetaan faktoja ja kerrotaan, mitä tapahtuu seuraavaksi, miksi ja miten yhdessä toimitaan.
Vinkkejä
- Kerro avoimesti prosessin lähtökohdista, tavoitteista ja vaiheista sekä siitä, mihin osallistujat pääsevät prosessissa vaikuttamaan ja miten se tapahtuu. Pidä osallistujat ajan tasalla prosessin etenemisestä ja siitä, miten työskentelyn tuloksia on hyödynnetty.
- Luo työskentelylle turvallinen tila.
- Arvosta osallistujien näkemyksiä ja ole valmis huomioimaan aidosti prosessin tuotokset, vaikka ne olisivat jotain muuta kuin odotit.
- Toimi neutraalina fasilitaattorina. Älä edistä kenenkään yksittäisen toimijan agendaa tai omaa agendaasi.
- Luo tulevaisuustyöskentelylle riittävä yhteinen tietopohja käsiteltävistä aiheista. Avaa käsitteet ja varmista, että kaikki ymmärtävät ne. Älä käytä vaikeita käsitteitä. Kanna vastuu faktojen kunnioittamisesta, käytä luotettavia lähteitä ja perusta tietopohja tutkittuun tietoon.
Lue lisää
- Lue lisää luottamuksesta HUMAKin Hyvinvoiva järjestö -verkkosivustolla.
- Käytännön vinkkejä psykologisen turvallisuuden rakentamiseen. Grape People: Psykologinen turvallisuus ryhmässä – 10 vinkkiä.
- Ota käyttöön turvallisemman tilan periaatteet (esim. Sitra) ja pyydä osallistujia sitoutumaan niihin.
Rohkeus: Ruoki rohkeita näkemyksiä tulevaisuudesta
Tulevaisuustyöskentelyn ytimessä on ajatus, että tulevaisuuksia on monia. Tulevaisuus on väistämättä toisenlainen kuin nykyhetki ja sen muotoutumiseen voidaan yhdessä vaikuttaa.
Toisenlaisten tulevaisuuksien pohtiminen edellyttää uskallusta irrottautua nykyhetken narratiiveista ja tarkastella kriittisesti vallitsevia oletuksia tulevaisuudesta, eli sitä millaiseksi tulevaisuus yleensä kuvataan. Tarvitaan myös rohkeutta haastaa omaa ajattelua ja tuoda esiin näkemyksiä toisenlaisista tulevaisuuksista, vaikka ne olisivat erilaisia kuin muilla tai ne kuulostaisivat oudoilta, hassuilta tai epätodennäköisiltä.
Vinkkejä
- Auta osallistujia tunnistamaan omia tulevaisuusoletuksiaan ja rohkaise tarkastelemaan niitä kriittisesti.
- Kannusta osallistujia kuvittelemaan rohkeasti toisenlaisia tulevaisuuksia. Uskalla itsekin heittäytyä ja näytä esimerkkiä.
- Luo ilmapiiri, jossa jokainen uskaltaa tuoda esille omia näkemyksiään, esimerkiksi erilaisia harjoituksia hyödyntäen.
- Luo tilaa mielikuvitukselle. Hyödynnä tarvittaessa hassuttelua, huumoria ja leikkiä rohkeuden ruokkimisessa.
Lue lisää
- Heikot signaalit ovat yksi ennakoinnin työväline, jonka avulla avartaa ajattelua tulevaisuuksista. Sitran Heikkoja signaaleja tulevaisuudesta -oppaan (2025) avulla pääset heikkojen signaalien äärelle.
- Tulevaisuuteen sijoittuva kuvitteellinen, Sitran julkaisema aikakauslehti JOS* (2025) haastaa pohtimaan, millaisia vaihtoehtoisia tulevaisuuksia voi olla.
- Tulevaisuuksien kuvitteluun löytyy monia menetelmiä. Tutustu Sitran Tulevaisuuden tekijän työkalupakkiin.
- Ideapakan vinkit rohkeaan fasilitointiin.
Poissaolijat: Anna tulevaisuusvaltaa poissaolijoille
Tulevaisuusvallan oikeudenmukaisen jakautumisen näkökulmasta on tärkeää, että tulevaisuudesta käytävään keskusteluun ja päätöksentekoon voivat vaikuttaa ja osallistua kaikki sellaiset tahot, joiden elämään niillä on vaikutusta. Kaikilla ei kuitenkaan ole yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua.
Muut lajit, luonto, tulevat sukupolvet tai ihmiset maailman toiselta laidalta eivät pysty edustamaan tulevaisuustyöskentelyssä itseään. Siksi on tärkeää pohtia, myös ”poissaolijat” voidaan huomioida ja tuoda heidän näkökulmansa mukaan keskusteluun. Miten ja millaista tietoa heidän intresseistään voidaan saada?
Vinkkejä
- Tunnista tulevaisuustyöskentelyn kannalta relevantit tahot, jotka voivat itse osallistua sekä tahot, jotka eivät voi itse osallistua työskentelyyn. Tee näkymättömät näkyviksi myös prosessin muille osallistujille.
- Pohdi, onko prosessin kannalta olennaista tuoda jonkun poissaolevan ryhmän näkökulmaa mukaan ja millaisin keinoin tämä olisi mahdollista tehdä.
- Hyödynnä rohkeasti luovia menetelmiä poissaolijoiden näkökulmien tuomiseksi mukaan keskusteluun.
- Tiedosta, mistä asioista on mahdollista saada tietoa, mistä ei. Älä tee oletuksia.
Lue lisää
- Työkaluja tulevien sukupolvien näkökulmien huomioimiseen tarjoavat School of International Futures SOIF sekä Collective Imagination Practices Toolkit.
- Tulevaisuusselonteon (2023) toisessa osassa on selvitetty, miten lainvalmistelussa voidaan nykyistä paremmin hyödyntää ennakointia ja huomioida tulevia sukupolvia ja heidän oikeuksiaan.
- Lue lisää muunlajisten huomioimista Michelle Westerlakenin tutkimuksesta: Imagining Multispecies Worlds (2020)
Tunteet: Huomioi tunteet tulevaisuustyöskentelyssä
Tulevaisuuteen liittyy usein tunteita, jotka voivat vaihdella ahdistuksesta innostukseen. Kaikki tunteet eivät näy päällepäin ja tunteita voi myös pulpahdella esiin työskentelyn aikana. Tunteille on tärkeää antaa tilaa sillä ne voivat olla merkityksellisiä rakentaessamme suhdetta tulevaisuuteen, ne voivat esimerkiksi kannustaa meitä toimimaan toivotun tulevaisuuden puolesta.
Myös tulevaisuustyöskentelyyn osallistumiseen voi liittyä monenlaisia tunteita, ja ne voivat joko heikentää tai vahvistaa motivaatiota ja kokemusta osallisuudesta. Ole herkkä tunteille ja luo turvallinen tila yhteiselle työskentelylle.
Tärkeä tunne tulevaisuustyöskentelyssä on myös empatia, eli kyky ymmärtää jonkun toisen kokemuksia ja tunteita tämän näkökulmasta käsin. Empatian avulla voimme rakentaa tulevaisuuksia, jotka ovat mahdollisimman hyviä mahdollisimman monelle.
Vinkkejä
- Anna tulevaisuustyöskentelyssä tilaa tunteiden kohtaamiselle ja rakentavalle pohtimiselle.
- Hyödynnä dialogia ja muita menetelmiä, jotka mahdollistavat omien tunteiden ja kokemusten esille tuomista ja niistä keskustelemista.
- Rakenna tulevaisuustyöskentely positiiviselle vuorovaikutukselle, jonka lähtökohta on toisten arvostaminen.
- Luo ymmärrystä erilaisia tulevaisuusnäkemyksiä kohtaan ja auta osallistujia asettumaan toisten asemaan.
Lue lisää
- The Association of Professional Futurists APF:n blogisarja tulevaisuustyöskentelyyn liittyvistä tunteista: osa 1 ja osa 2.
- Anna Gullstrandin vinkit tunteiden huomioimiseen fasilitoinnissa: Facilitate emotions!
Mistä kyse: Tulevaisuusvalta-ohjelma?
Sitran Tulevaisuusvalta-ohjelmassa (2024–2025) rahoitettiin tulevaisuusvallan laajentamiseen liittyviä kokeiluja ja etsittiin keinoja tulevaisuusvallan laajentamiseen. Ohjelmaan osallistui 15 tiimiä eri puolilta Suomea, jotka laajensivat tulevaisuusvaltaa omissa kokeiluissaan eri puolilla Suomea.
Eettiset periaatteet perustuvat kokeiluohjelman hakuprosessin yhteydessä hakijoilta kerättyihin, tulevaisuusvaltaan liittyviin kysymyksiin.
Kysymyksiin syvennyttiin ohjelmaan valittujen toimijoiden kanssa neljässä työpajassa vuoden 2024 aikana. Niiden pohjalta muotoiltiin eettiset periaatteet ja toimintaohjeita niiden huomioimiseksi tulevaisuustyöskentelyssä.
Kiitokset
Jenni Jääskeläinen (Baltic Sea Action Group), Elina Tuiskunen (Soidinsuon tila), Frans Cederlöf (FCG Finnish Consulting Group), Mirjam Hyvönen (FCG Finnish Consulting Group), Mari Holopainen (FCG Finnish Consulting Group), Kristiina Brunila (Helsingin yliopisto), Marja Peltola (Helsingin yliopisto), Katariina Mertanen (Helsingin yliopisto), Päivi Nilivaara (Innoline), Minna Kesti (Pohjois-Ritaharjun koulu, tmi Minna Kesti), Janne Kareinen (DialogiAkatemia), Hanna Raevuori (Keski-Uudenmaan hyvinvointialue), Tanja Kivikoski (Etelä-Suomen Klubitalot Eskot ry), Tiia Aksimsek (Etelä-Suomen Klubitalot Eskot ry), Anna Sutherland (Kolmas Persoona), Elise Rehula (Kolmas Persoona), Outi Nokkonen (Kolmas Persoona), Nea Alasaari (Naisasialiitto Unioni), Eekku Aromaa (Naisasialiitto Unioni), Hannu Ripatti (Parashut), Janne Passi (Parashut), Saara Karkulahti (Pohjois-Savon ELY-keskus), Anna Peltosaari (Pohjois-Savon ELY-keskus), Sonja Lehtomäki (Pohjois-Savon ELY-keskus), Yuri Höykinpuro (Sateenkaariperheet ry), Katja Wongui (Translasten ja -nuorten perheet ry), Riikka Pellikka (Sosiaali- ja terveysministeriö), Kerttu Takala (Kela), Johanna Niilivuo (Suomen kylät ry), Elina Seppänen (Kymenlaakson kylät ry), Hanna Ruohola (Satakylät ry), Jenna-Maria Soikkeli (Suomen Somalia-verkosto), Habiba Ali (MEH ry), Yusuf Mohamed (Bado ry), Annina Antinranta (Tulevaisuuspäivä ry), Minna Koskelo (Tulevaisuuspäivä ry), Katja Repo (Tuusulan kunta), Heidi Hagman (Tuusulan kunta) ja Ada Pentinmikko (Tuusulan kunta).
Sukella syvemmälle
Tästä eteenpäin.
Uusi opas: Näin voit laajentaa tulevaisuusvaltaa käytännössä
Tulevaisuus kuuluu kaikille
Tulevaisuusvalta-ohjelman tiimit valittu – 15 kokeilua käynnistyy eri puolilla Suomea
”Lapset ja nuoret voivat kuvitella parempaa tulevaisuutta kaikille” – Näin tulevaisuusvaltaa laajennetaan nuorille ikäpolville
Sitra avaa rahoitushaun tulevaisuusvaltaa päätöksenteossa laajentaville hankkeille
Tulevaisuusvalta-ohjelmalle Vuoden ennakointiteko 2024 -tunnustus
Tulevaisuusvaltalinssi
Tulevaisuusvalta
Tulevaisuusvalta
Rahoitushaku: Tulevaisuusvalta ja ennakointi päätöksenteossa