Live
Demokratia-teemaryhmä 4.10. klo 12.00-14.00
tapahtumat

Demokratia-teemaryhmä 4.10. klo 12.00-14.00

Millaisia mahdollisuuksia demokratiateknologia voisi tuoda asukasosallistumiseen? Minkälaisia kokemuksia on saatu hyvinvointialueiden Polis-verkkoalustan kokeiluista ja mitä on havaittu jo ensimmäisten viikkojen aikana Sitran valtakunnallisesta Mitä mieltä, Suomi? -keskustelusta?

  • 04.10.2023 klo 12:00 - 14:00
  • Verkossa

Mitä digivalta tarkoittaa ja miten voimme rakentaa turvallisia ja demokraattista digitaalista ympäristöä? Sitran kyselytutkimuksen Demokraattiset osallistumismahdollisuudet Suomessa (2022) mukaan kansalaiset haluaisivat anonyymejä, helppoja ja digitaalisia osallistumisen tapoja. Sosiaalinen media ei ole kuitenkaan lunastanut lupaustaan siitä, että jokaisen ääni tulisi kuuluviin tasavertaisena ja että ajatusten vaihto yhteiskunnallisista teemoista toisi meitä lähemmäksi toisiamme. Sosiaalisen median toimintalogiikka suosii kärjekkäitä mielipiteitä, minkä takia yhteiskunnallinen keskustelu sosiaalisessa mediassa on usein polarisoivaa. Algoritmit luovat myös kuplia siten, että emme välttämättä törmää toisin ajatteleviin keskustelijoihin. Voisiko uusi demokratiateknologia (Civic Tech/ Dem Tech) viimein lunastaa lupauksen? Tilaisuudessa asiaa tarkasteli Sitran projektijohtaja Jukka Vahti, jolla oli esittää myös ratkaisuehdotuksia.

Sitran ja DigiFinlandin Suomeen tuoma Polis-verkkoalusta on yksi vaihtoehto rakentavan mielipiteen muodostukseen. Kuulimme, miten ensimmäisten hyvinvointialueiden kokeilut ovat lähteneet liikkeelle ja millaisia oppeja, kokemuksia ja tuloksia niistä on saatu. Keski-Pohjanmaalla on kartoitettu nuorten mielenterveyspalveluita ja pelastustoimen palveluiden suunnittelua. Keski-Suomessa Polista on käytetty muun muassa etä- ja läpipalveluiden järjestämisen tiedusteluun ja Etelä-Karjalassa ehkäisevän päihdetyön kartoitukseen. Pääsimme yhdessä keskustelemaan konkreettisista kokeiluista.

Sitran Mitä mieltä, Suomi? -kampanja on parhaillaan menossa ja kestää 13.10. asti. Polis-alustalla kaikki Suomessa asuvat pääsevät ottamaan kantaa siitä, millaista Suomea he haluaisivat rakentaa. Kokeilun päätyttyä tuloksista tehdään yhteenveto, joka toimitetaan ministeriöille. Tilaisuudessa kerromme mitä yllätyksiä ensimmäiset viikot ovat tuoneet esiin ja mitä olemme kokeilussa tähän mennessä oppineet.

Katso tilaisuuden esitykset

12.00
Tervetuloa
12.05
Kuinka tukea osallistumista, kun taistelu digivallasta kiihtyy?
Jukka Vahti, projektijohtaja, Sitra

Katso esityksen diat
12.30
Konkretiaa kokeiluista Polis-kokeilut esittäytyvät
• Keski-Pohjanmaa

Katso esityksen diat
13.00
Pienryhmässä pääset kuulemaan ja keskustelemaan syvemmin yhdestä seuraavista Polis-kokeiluista
• Keski-Suomi
Katso esityksen diat

• Etelä-Karjala
Katso esityksen diat

• Pohjois-Karjala
Katso esityksen diat

• Pirkanmaa
Katso esityksen diat
13.25
Nostot pienryhmistä
13.30
Mitä mieltä Suomi? -kampanja: missä mennään?
Joonas Leppänen, johtava asiantuntija ja Sanna-Kaisa Saloranta, projektikoordinaattori, Sitra

Katso esityksen diat
13.50
Polis-alustan käyttöliittymää uudistetaan – kurkistus kehitystyöhön
Eetu Leppänen, asiantuntija, DigiFinland
13.55
Seuraavat askeleet
14.00
Tilaisuus päättyy

Mistä on kyse?