Jotta pysymme terveinä ja hyvävointisina, tarvitsemme ruokavalioomme riittävästi laadukkaita proteiineja. Samalla suomalaisten proteiinintarve tulee kattaa kestävästi tuotetuilla valkuaisaineilla niin, että ravitsemusturva ja huoltovarmuus varmistetaan.
Tarvitsemme siis siirtymän kohti aiempaa terveellisempää ruokavaliota ja kestävämpää maataloutta. Jotta siirtymä kotimaisten kasviproteiinien laajempaan käyttöön on hallittu, on kulutusta ja maataloustuotantoa tarkasteltava yhdessä. Samalla Suomen maatalouden mahdollisuudet on tunnistettava ja kehityksen tiellä olevat pullonkaulat on purettava.
Tulevaisuustalo Sitra on tilannut Luonnonvarakeskukselta (Luke) selvityksen, joka kartoittaa erityisesti kotimaisen kasviproteiinin mahdollisuudet proteiiniomavaraisuuden varmistamiseksi.
Kutsuvierastilaisuus järjestetään Sitrassa Helsingin Ruoholahdessa to 5.9. klo 14.00–15.45. Kahvia on tarjolla klo 13.30 alkaen.
Selvitys ottaa huomioon ravitsemukselliset tarpeet sekä maankäytön ja viljelykierrot, jotta myös maaperän ja kasvien terveys turvataan. Tavoitteena ihmisen ja luonnon hyvinvointi.
Ohjelma:
13.30 |
Kahvitarjoilu
|
---|---|
14.00 |
Tervetuloa tilaisuuteen
LIISA PIETOLA, VANHEMPI NEUVONTANAJA, SITRA
|
14.10 |
Maa- ja metsätalousministeriön puheenvuoro
elina ovasKainen, Erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö
|
14.15 |
Luken selvityksen esittely
Hanna Karikallio, projektipäällikkö, Luke
Hannu Känkänen, erikoistutkija, Luke Csaba Jansik, erikoistutkija, Luke |
15.00 |
Kommenttipuheenvuorot
Sirpa Sarlio, neuvotteleva virkamies, STM
Minna Kaljonen, tutkimusprofessori, Suomen ympäristökeskus |
15.15 |
Yleisökysymyksiä ja keskustelua
|
15.45 |
Tilaisuus päättyy
|
Tilaisuudessa tarkastelemme mm. seuraavia kysymyksiä:
- Miten voimme turvata kotimaisen kasvipohjaisen proteiinin saannin, vai voimmeko?
- Mitä parempi proteiiniomavaraisuus vaatii pelloilta ja viljelyltä? Entä muulta tuotannolta?
- Kuinka pitkälle pääsemme kasviproteiinien omavaraisuudessa vuoteen 2040 mennessä? Miltä tiekartta näyttää? Mitä pitäisi tehdä?
Sitran aiemmin julkaisema työpaperi Miten Suomeen rakennetaan kestävä ruokajärjestelmä? toi esiin, että kotimaisten kasviproteiinien mahdollisuuksista turvata Suomen proteiiniomavaraisuutta ei ole juurikaan tietoa. Luken selvitys tuo tähän kaivattua lisävaloa.
Tilaisuus on tarkoitettu erityisesti päätöksenteon parissa toimiville, ruokajärjestelmän kehittämiseen liittyvän tiedon tuottamisen ja hyödyntämisen parissa toimiville sekä muutoin aiheesta kiinnostuneille.
Lue lisää:
Suomen proteiiniomavaraisuus -hanke
Sitran työpaperi: Miten Suomeen rakennetaan kestävä ruokajärjestelmä?
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.