uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Sitralta yliopistoille 66 miljoonan euron lahjoitus

Suomalainen huippututkimus ja -koulutus ovat saaneet Sitralta kahden vuoden aikana 100 miljoonaa euroa.

Kirjoittaja

Samuli Laita

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Sitra on tilittänyt Valtiokonttorille 66,7 miljoonaa euroa yliopistojen pääomittamiseen. Tilitys on jälkimmäinen erä kertaluotoisesta panostuksesta, josta Sitran hallintoneuvosto päätti joulukuussa 2019 Sitran hallituksen aloitteen ja valmistelun pohjalta. Ensimmäinen, suuruudeltaan 33,3 miljoonan euron erä, maksettiin yliopistoille elokuussa 2020.  

”Monimutkaistuva maailma, kestävyyskriisin useat ulottuvuudet sekä uhat demokratialle haastavat pärjäämistämme ja hyvinvointiamme. Nyt tarvitaan tieteen ja innovaatiotyön innostusta tulevaisuutta kohtaan. Olen iloinen, että voimme näinä aikoina olla tukemassa suomalaista huippututkimusta ja -koulutusta”, Sitran yliasiamies Jyrki Katainen sanoo.  

Sitran hallintoneuvoston päätöksen mukaan rahoituksen ensimmäinen erä jaettiin kaikille yliopistoille tutkimuksen vaikuttavuuden kriteerien perusteella. Toinen vaihe on tarkoitus toteuttaa 2,5 kertaisena vastinrahoituksena yliopistojen vuosina 2020–2021 keräämille rahalahjoituksille. Valtiokonttori seuraa lahjoitusten ja vastinrahoituksen jakamista yliopistojen kesken.

Mistä on kyse?