Beräknad läsningstid 1 min

Effektiv verksamhet med kombinerade resor

Det lönar sig att planera resorna så att du på en gång kan ta hand om många ärenden. Genom att förena semester och jobbresa uppstår stora besparingar. Att sköta butiksresan och gymbesöket samtidigt som jobbresan eller att kombinera resan till mormor med en turnering gör livet lättare och sparar både tid och pengar. Samtidigt kan du känna dig som en verklig planeringsmästare och väldigt effektiv.

Bild: Sari Gustafsson / Sitra

Publicerad

Besparingar: Genom att kombinera dina dagliga resor sparar du bensin och kollektivtrafiksavgifter. Genom att kombinera längre resor kan du få besparingar som till och med motsvarar priset på flygbiljetterna.

Observera: Det krävs även lite ork för att planera tidtabellerna och rutterna. Men rutinerna med kombinerade resor uppstår enkelt.

Mindre koldioxidavtryck: Genom att kombinera två resor på 150 kilometer en gång i månaden kan minska ditt koldioxidavtryck med en halv procent om året. Om en miljon finländare gör likadant blir det en besparing på 4 000 totala koldioxidavtryck i året. Besparingen beror på minskade utsläpp som beror på de minskade körkilometrarna.

Tips: En bra planering och goda vanor är viktiga. Med olika kartprogram som Google Maps kan du lätt planera dina resor.

Projekt

100 smarta vardagsgärningar

Eftersom dina val – hur du bor, vad du äter och hur du motionerar – har en direkt inverkan på miljön. Du och hela världen kan ha nytta av smarta gärningar och levnadssätt. Det finns hundra att välja bland.

Publicerad

Flera tips för hållbara färdsätt

Vad handlar det om?