Boende
Beräknad läsningstid 1 min

Har du hört om duschutmaningen?

I Finland råder en stark tanke om att vi har vatten i överflöd, vilket även syns i våra tvättvanor. Du kan lätt hålla din duschtid i schack genom att stänga kranen då du löddrar in dig med tvål.

Publicerad

Besparingar: Om du duschar i åtta minuter varje dag kostar det dig cirka 300 euro i året. Genom att halvera den tid du spenderar i duschen halverar du även din vattenräkning. Varmvatten kostar i genomsnitt mer än två gånger så mycket som kallvatten.

Observera: Det är lätt att låta vattnet rinna i flera tiotals minuter utan att inse hurdan konsekvens det har på vattenräkningen, och på miljön.

Mindre koldioxidavtryck: Genom att minska på duschtiden från åtta till fyra minuter minskar ditt koldioxidavtryck med en halv procent om året. Om en miljon finländare gör så här blir besparingen det totala koldioxidavtrycket från 5 000 personer. Besparingen kommer dels från den minskade vattenförbrukningen och dels från att det krävs mindre värme från kraftverken för att värma upp vattnet.

Tips: Visste du att det räcker med bara 30 sekunder för att duscha? Läs mer om vattenförbrukningen på Motiva. Kom ihåg att fråga om produkter och lösningar som sparar vatten när du köper ny dusch eller uppdaterar din gamla.

Vad handlar det om?