Live
Demokratia-teemaryhmä 15.3.2023 klo 12.00-14.00
Kutsuvierastilaisuus

Demokratia-teemaryhmä 15.3.2023 klo 12.00-14.00

Hyvinvointialueen strategiassa tulisi olla linjattuna asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien kokonaisuutta. Miltä tilanne näyttää tuoreiden strategioiden valossa? Entä miten toimitaan jo käytännössä: Millaisia Asukasosallistuminen hyvinvointialueilla -kokeiluita on lähdössä käyntiin ja miten Polis-keskustelualusta käytännössä toimii?

  • 15.03.2023 klo 12:00 - 14:00
  • Verkossa

Yksi hyvinvointialueiden aluevaltuustojen tärkeimmistä tehtävistä viime vuonna oli alueen strategian tekeminen. Hyvinvointialuelain 41 § mukaan jokaisella hyvinvointialueella on oltava strategia, jossa aluevaltuusto päättää hyvinvointialueen toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Lain mukaan hyvinvointialueen strategiassa tulee ottaa huomioon asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet. Valtionvarainministeriön erityisavustaja Jari Mäkäläinen tarkasteli, miten asukasosallistuminen on huomioitu alueiden strategioissa. Millä alueilla asukkaiden osallistumista on painotettu ja millä alueilla se on jäänyt vähemmälle huomiolle?

Käytännön teot ja toimet tekevät strategiasta elävän ja pääsimmekin kuulemaan millaisia kokeiluideoita asukkaiden osallistamiseksi Keski-Pohjanmaan, Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan ja Pirkanmaan hyvinvointialueilla on. Alueet ovat mukana Sitran Asukasosallistuminen hyvinvointialueilla -kokeiluissa. Kokeiluilla tavoitellaan alueen asukkaiden ja asiakkaiden osallistumisen vahvistamista ja sen kytkemistä kiinteäksi osaksi päätöksentekoa.

Nyt kokeilunsa aloittavat hyvinvointialueet kokeilevat kaikki Polis-keskustelualustaa. Polis on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkkoalusta, jonka tarkoitus on mahdollistaa suurien ihmisryhmien välinen rakentava mielipiteiden vaihto valitun aihepiirin ympärillä. Vaikka digitalisaatio on mullistanut maailman, demokratian alalla innovaatioita on nähty vähän. Miten Polis-keskustelualusta toimii ja mihin kaikkeen sitä voi käyttää? Jokainen pääsee osallistumaan Polis-keskusteluun käytännössä.  

Katso tilaisuuden esitykset

12.00
Tervetuloa
Elina Eerola, asiantuntija, Sitra

Katso esityksen diat
12.05
Asukasosallistuminen hyvinvointialueiden strategioissa
Jari Mäkäläinen, erityisasiantuntija, valtiovarainministeriö

Katso esityksen diat sekä keskustelukysymykset
12.40
Polis-keskustelualusta – Mistä olikaan kyse?
Joonas Leppänen, johtava asiantuntija, Sitra

Katso esityksen diat
12.55
Asukasosallistuminen hyvinvointialueilla -kokeiluesittelyt
– Keski-Pohjanmaa, esityksen diat
– Etelä-Karjala, esityksen diat
– Pohjois-Karjala, esityksen diat
– Pirkanmaa, esityksen diat
– Keski-Suomi, esityksen diat
13.30
Keskustelua ja kysymyksiä
13.50
Virkahenkilö-Polis
Joonas Leppänen, johtava asiantuntija, Sitra

Katso esityksen diat
13.55
Seuraavat askeleet
14.00
Tilaisuus päättyy

Mistä on kyse?