1. Megatrendit

  Sitran vuosittain julkaistava trendilista esittää yhden tulkinnan globaalien muutosilmiöiden suunnasta.

Ajankohtaista

  1. Megatrendit 2016

   Julkaisut 3

   Tulevaisuus tapahtuu nyt

   Sitran megatrendilista valottaa vuosittain eri näkökulmista niitä ilmiöitä, joiden uskomme jo tällä hetkellä vaikuttavan yhteiskuntaan ja...   → Lataa PDF

   1 vuosi sitten kirjoittajalta Elina Kiiski Kataja
  2. Sitran Megatrendit 2016

   Muualla verkossa 0

   Vuonna 2016 Sitran megatrendilistassa tarkastellaan maailman ja Suomen kehitystä kolmen suuren muutosvoiman kautta. Tutustu kalvosettiin.

   1 vuosi sitten kirjoittajalta Heli Nissinen

Ympäristömme on jatkuvassa muutostilassa

Sitran vuosittain julkaistava trendilista esittää yhden tulkinnan globaalien muutosilmiöiden suunnista – megatrendeistä. Trendityössä tietolähteinä on käytetty kansainvälisiä ja kansallisia tilastoja, akateemisia tutkimuksia ja konsultointitöitä, uutisartikkeleita, asiantuntijalausuntoja sekä aikaisempia trenditöitä.

Maailman kompleksisuuden ja dynaamisuuden vuoksi suurten yhteiskunnallisten muutosten lineaarisuutta ja syy-seuraussuhteita on vaikea - tai jopa mahdotonta - määritellä täysin objektiivisesti. Todellisuudessa muutosilmiöt johtuvat monien asioiden yhteisvaikutuksista eivätkä yksittäisistä subjektiivisista trendeistä.

Trendilista toimii Sitrassa sisäisen strategiatyön työkaluna, mutta myös keskustelupohjana toimintaympäristön muutoksia tarkasteltaessa.

Trendilistan tavoite on luoda pohja ja työkalu ymmärrystä lisäävälle keskustelulle maailman näkyvistä muutoksista, erityisesti Suomen näkökulmasta katsottuna.

Tämänvuotinen trendilistamme keskittyy kolmeen suureen muutosvoimaan:

 • Nopeasti kehittyvään teknologiaan
 • Keskinäisriippuvaiseen ja jännitteiseen maailmaan
 • Globaaliin kestävyyskriisiin

Tutustu trendeihin alla olevan kalvosetin avulla, lukemalla taustamuistiomme aiheesta tai katsomalla trendeistä lyhyt esittelyvideo.

Sitran Megatrendit 2016 from Sitra the Finnish Innovation Fund

Ota yhteyttä


Sisältövirtaa

Sitra.fi:stä Ulkoisista lähteistä
Julkaisut Algoritmidemokratiaa

Verkossa leviävä disinformaatio on aikamme suurimpia yhteiskunnallisia uhkia. Disinformaation aiheuttama epävakaus ei rajoitu yksittäisten valtioiden rajojen sisälle vaan sillä voi olla globaaleja heijastusvaikutuksia esimerkiksi kansainvälisiin rahoitusmarkkinoihin tai vaalituloksiin. Aiheeseen sukelletaan Sitran tuoreessa työpaperissa Algoritmidemokratiaa – Kuinka teknologinen murros...

Hannu-Pekka Ikäheimo

Muualla verkossa seuraavaerä.fi

Mikä kaikki muuttuu, jos työ muuttuu? Puheenvuoroja, näkemyksiä ja kiteytyksiä keskustelun pohjaksi!

Yksi kuukausi sitten sivustolta https:

Blogit Pitkän hitaan kasvun ajastamme

Istun Gimpon pienellä, tylsän harmaalla lentokentällä Soulin laitamilla ja odotan lentoa Tokioon. Korea on vaipumassa pitkään, ehkä jopa kahden vuoden taantuvaan tilaan. Sadattuhannet korealaiset ovat kaduilla vaatineet pitkin viikkoa maan ensimmäisen naispresidentin Park Geun-hyen eroa. Presidentti Park on syvenevässä, omituisen korruption ja ulkopuolisen, äskettäin paljastuneen...

3 kuukautta sitten kirjoittajalta Teppo Turkki

Julkaisut Megatrend cards

With the help of trend cards, one can make one's own thoughts nimbler and stretch them further while creating new ideas and visions about the possible future. You only need the trend cards, a pencil, paper - and a couple of friends!

Blogit Avoin yhteiskunta, you´re fired?

USA:n vaalien jakolinjat löytyvät myös Euroopasta. Eri todellisuuksien välille tarvitaan siltoja. Lue Henna Keräsen ja Paavali Kukkosen blogi.

3 kuukautta sitten

Blogit Kyse ei ole vain taloudesta, tollo

Kulttuuri- ja arvokysymysten merkitys politiikassa on kasvanut. Löytyykö tästä selitys myös populismin nousuun?

4 kuukautta sitten kirjoittajalta Hannu-Pekka Ikäheimo

Artikkelit Mitä sopeutuminen ympäristömuutoksiin vaatii?

Sopeutuakseen ympäristömuutoksiin on eri toimijoiden ja yhteiskuntarakenteiden oltava joustavia. On jatkuvasti varauduttava vastaamaan uusiin haasteisiin, kirjoittaa sosiaalietiikan tutkija Suvielise Nurmi.  Ympäristömuutoksen hallinnassa on selkeästi kaksi toisiaan täydentävää tavoitetta: muutoksen hillintä ja siihen sopeutuminen. Yhteiskuntien, paikallisyhteisöjen ja...

4 kuukautta sitten kirjoittajalta Suvielise Nurmi

Julkaisut Eettinen kartta Suomelle

Kestävyys on yksi aikamme muotisanoista. Mitä se oikeastaan tarkoittaa? Miten kestävyyden tavoittelu toteutuu kantokyvyltään rajallisessa maailmassa, jossa maiden kohtalot on sidottu yhä tiukemmin toisiinsa? Entä mikä on Suomen eettinen asema tällaisessa maailmassa? Tutkija Simo Kyllösen laatiman analyysin taustalla on ajatus siitä, että globaalina ja yksittäisiä yhteiskuntia...

Simo Kyllönen

Uutiset Tulevaisuus(selonteko) tehdään yhdessä

Finnsight-ennakointifoorumissa kokoonnuttiin etsimään rakennuspuita suomalaisen osaamiseen visioon sekä työelämän muutostarpeisiin.

5 kuukautta sitten kirjoittajalta Heli Nissinen

Tapahtuma FinnSight 2016

Tulevaisuuden osaamiselle etsitään suuntaviivoja yhteisessä teemapäivässä.

5 kuukautta sitten

Tapahtuma Future Factory Oulu

Aloitatko opinnot Oulun yliopistossa? Tervetuloa mukaan ennennäkemättömään tulevaisuustyöpajaan! Toteutamme yhteistyössä Oulun yliopiston kanssa Future Factoryn starttina uusille opiskelijoille. Kolmena päivänä toteutettavan tapahtuman aikana lähes 1200 opintonsa aloittavaa opiskelijaa ratkoo omatoimisesti tulevaisuuden haasteita sekä äänestää lopuksi...

6 kuukautta sitten

Blogit Lohkoketju muuttaa maailmaa

Uusi teknologia tarjoaa kannattajiensa mukaan mahdollisuudet jopa maailman pelastamiseen, mutta kriitikot näkevät siinä myös uhkia.

9 kuukautta sitten kirjoittajalta Vesa-Matti Lahti

Blogit Fiksummaksi kuin älypuhelin

Maailmalla analogiset oppimismenetelmät haastavat teknologiakeskeisyyttä opetuksessa.

9 kuukautta sitten kirjoittajalta Teppo Turkki

Blogit Mitä teet, kun kohtaat uutta tietoa?

Tiedon määrän lisääntyessä vanhentuneen informaation päivittäminen entisin keinoin on lähes mahdotonta. Saadanko tähän apua keinoälystä?

9 kuukautta sitten kirjoittajalta Hannu-Pekka Ikäheimo

2017 Sitra | käyttöehdot