1. Uusi koulutus

  Osaavat ihmiset ovat Suomen menestyksen edellytys. Mihin suomalaisen koulutuksen vahvuudet tulevaisuudessa perustuvat?

 2. Tehdään yhdessä

  Elinvoima-foorumi on syväsukellus aiheeseen, dialogia ja verkostoja, mutta myös käytännön tekemistä ja kokeilemista.

Ajankohtaista

  1. Tytöt hymyilevät iloisesti

   Suomessa koulutetaan eilisen...

   Uutiset 2

   Jos koulutus ei muutu, se on vaarassa muuttua epäolennaiseksi, muusta yhteiskunnasta irrallaan leijuvaksi instituutioksi.

   1 vuosi sitten kirjoittajalta Heli Nissinen
  2. Maa, jossa kaikki rakastavat...

   Julkaisut 1

   Julkaisussa tiivistyy Sitran Uusi koulutus -foorumin 31 osallistujan näkemys siitä, miten suomalaista koulutuskenttää tulisi kehittää ja...   → Lataa PDF

   1 vuosi sitten kirjoittajalta Anna-Sofia Berner, Hannele Laaksolahti, Riina Kopola (toim.)
  3. Opiskelijoita ideoimassa opetusta

   Uuden koulutuksen kokeilut

   Hankkeet 2

   Kevään 2015 aikana Uusi koulutus -foorumi tekee uuteen koulutukseen liittyviä kokeiluja saaden näistä syötteitä foorumin työhön. Tältä sivulta...

   1 vuosi sitten

Uusi koulutus -foorumi

Koulutus on suomalaisen yhteiskunnan ylpeyden aihe ja koulutusjärjestelmämme kuuluu maailman parhaimmistoon. Työelämän murros, digitalisaatio, eriarvoistuminen ja monikulttuurisuuden kasvu sekä globalisaatio haastavat kuitenkin myös koulutuskentän tulevaisuuden.

Miten koulutuksella vastataan tulevaisuuden työelämän muuttuviin osaamisvaatimuksiin? Kuinka vaalimme koulutuksellista tasa-arvoa ja yhtäläisiä koulutusmahdollisuuksia kaikille yhä polarisoituvassa yhteiskunnassa? Miten koulutusta uusitaan oppijalähtöisesti, teknologiaa hyödyntäen ja tulevaisuuteen katsoen? Tulisiko koulutusjärjestelmän perustua perinteisten oppiainejakojen sijaan ilmiölähtöisyydelle? Piileekö koulutusbisneksessä Suomen kilpailuvaltti tulevaisuudessa?

Sitra kokosi 31 hengen poikkiyhteiskunnallisen joukon pohtimaan, mitä on tulevaisuuden uusi koulutus. Uusi koulutus -foorumi teki myös kokeiluja, joilla testattiin, kuinka suomalaisen koulutuskentän haasteita voidaan konkreettisesti ratkoa. Foorumi vietti puolen vuoden aikana 14 päivää yhdessä Suomessa sekä oppimatkalla Bostonissa, kuuli eri alojen asiantuntijoita ja kävi lukemattomia keskusteluja myös isomman verkoston kanssa. Foorumin oivallukset on koottu Maa, jossa kaikki rakastavat oppimista -julkaisuun.

Keskustelu ja uuden koulutuksen kehittäminen jatkuu Koulutuskeskiviikko-tapahtumien sarjana. Hyppää mukaan! Twitterissä keskustelemme hashtagilla #koulutuskeskiviikko, ja Facebookissa löydät somekotipesämme täältä.

Alla olevaan työkirjaan keräsimme foorumin ajatuksia ja materiaaleja foorumin edetessä. Uusi versio on julkaistu aina jokaisen lähijakson jälkeen.

 

Sitran Elinvoima-foorumit kokoavat yhteen poikkiyhteiskunnallisen joukon yhteiskunnan vaikuttajia ruohonjuuritason tekijöistä poliittisiin päättäjiin. He oppivat toisiltaan ja etsivät rohkeita ratkaisuja siihen, millaisia rakenteellisia ja kulttuurisia muutoksia Suomessa olisi kunkin foorumin teemaan liittyen tehtävä. Foorumien tuloksena syntyy käytännön kokeiluja ja tekemistä, joiden avulla pyritään ratkaisemaan foorumissa tunnistettuja yhteiskunnallisia ongelmia. Uusi koulutus -foorumiin valittiin 31 osallistujaa sekä avoimen osallistujahaun että suorarekrytoinnin kautta.

Aiempia foorumeita ovat olleet Uusi työ (2011), Uusi demokratia (2011-2012), Kestävä talous (2012-2013) ja Uusi turvallisuus (2013-2014). Sitran koulutustoiminnasta voit lukea lisää täältä.

Uusi koulutus -foorumin aikataulu

 • Orientaatio: 11.12.2014 (yksi päivä)
 • Seminaarijakso: 20.-22.1.2015 (kolme päivää)
 • Ulkomaan ekskursio: 8.-12.2.2015 (neljä päivää)
 • Työpaja I: 17.-18.3.2015 (kaksi päivää)
 • Työpaja II: 16.4.2015 (yksi päivä)
 • Työpaja III: 6.-7.5.2015 (kaksi päivää)
 • Rakkaudesta oppimiseen -tapahtuma 4.6.2015

Ota yhteyttä


Sisältövirtaa

Sitra.fi:stä Ulkoisista lähteistä
Blogit Most Likely to Succeed – elokuva innosti koulutuksen kehittäjiä

Education for a Changing World –tutkimusprojekti haluaa herätellä keskustelua koulun tarkoituksesta ja siitä mitä koulutus voisi parhaimmillaan olla, mikäli meillä olisi visionäärisyyttä ja rohkeutta pohtia koulutuksen tehtävä uudelleen, kirjoittaa strategia- ja tutkimustiimin Jenna Lähdemäki Viikon varrelta –blogissa. Viime viikon torstaina elokuvasalillinen koulutuksen...

11 kuukautta sitten kirjoittajalta Jenna Lähdemäki

Tapahtuma Koulutuskeskiviikko: Millaiset ovat korkeakouluopiskelijoiden eväät uuteen työelämään?

Työelämä ja työn markkinat ovat murroksessa. Tulevaisuudessa kahdeksasta neljään työ yhden työnantajan palveluksessa voi olla enemmän poikkeus kuin sääntö. Millainen työelämä odottaa korkeakoulusta valmistuvia: unelmien työpaikka, yrittäjyys vai useita, osin päällekkäisiä toimeksiantoja omalta erikoisalalta? Jatkossa työelämä vaatii entistä enemmän itseohjautuvuutta...

1 vuosi sitten

Blogit Tulevaisuuden tekijät

Opetushallituksen kehittämiskouluverkosto Majakan sivusto tukee hyvien käytäntöjen jakamisessa.

1 vuosi sitten kirjoittajalta Aija Rinkinen

Tapahtuma Millainen toimintakulttuuri tukee muutosta koulutuskentällä?

Parhaillaan kouluissa ympäri Suomea mietitään kiivaasti, millaista on tulevaisuuden opetus ja oppiminen. Mitä on tapahduttava pedagogiikassa ja johtamisessa, jotta käynnissä oleva opetussuunnitelmatyö konkretisoituu uusien opetussuunnitelmien mukaisena opetuksena? Millainen toimintakulttuuri mahdollistaa muutoksen? "Toimintakulttuuriin kuuluvat kaikki koulun viralliset ja...

1 vuosi sitten

Artikkelit Millainen oli lapsuudenkotisi sosiaalinen pääoma?

Lasten tulevaisuus määräytyy yhä enemmän sen mukaan, mikä on vanhempien sosiaalinen pääoma, kertoo Suomessa vieraileva Harvardin yliopiston professori Robert Putnam.

1 vuosi sitten kirjoittajalta Heli Nissinen

Tapahtuma Inequality gap and education

Syksyn toinen koulutuskeskiviikko käsittelee sosiaalisen pääoman, koulutuksen ja mahdollisuuksien tasa-arvon suhdetta Harvardin yliopiston professori Robert D. Putnamin johdolla.

1 vuosi sitten

Blogit Kivuliaan hidas muutos

Miten tehdä systeemistä muutosta? Oppeja Sitran Elinvoima-foorumeilta.

1 vuosi sitten kirjoittajalta Hannele Laaksolahti

Tapahtuma Mitä on käyttäjälähtöisyys koulutuksessa?

Koulutuskeskiviikko kokoaa kerran kuussa kaikki oppimisesta ja koulutuksesta kiinnostuneet yhteen, nostaa keskusteluun yhden oppimisen tulevaisuuteen liittyvän teeman ja haastaa konkreettisiin tekoihin koulutuksen kehittämiseksi.

1 vuosi sitten

Tapahtuma Koulutuskeskiviikko

Miltä suomalainen koulutuskenttä näyttää tulevaisuudessa? Tule keskustelemaan, haastamaan ja oppimaan siitä koulutuskeskiviikkona!

1 vuosi sitten

Uutiset Finland utbildar för gårdagens värld

Klyftan mellan utbildningen och det övriga livet är större än tidigare eftersom världen har förändrats snabbare än utbildningssystemet. Informationsmängden och möjligheterna att få information har ökat explosivt, yrken föds och dör snabbare än någonsin och inlärning sker överallt. Det kan hända att en person har mer nytta av att spela mobilspel på sin fritid än att lära sig kasusformer utantill.

1 vuosi sitten

Artikkelit Kymppi on huonoin arvosana

Miten varmistetaan, että jokainen oppija tunnistaa vahvuutensa? Motivaatio, oikeudenmukaisuus ja arviointi nousivat keskusteluun SuomiAreenalla Porissa.

1 vuosi sitten kirjoittajalta Heli Nissinen

Julkaisut Landet där alla älskar att lära

I publikationen sammanfattas Sitras Ny utbildning - forumets 31 deltagares åsikter om hur den finländska utbildningssektorn borde utvecklas och vilken dess vision borde vara. Forumet har analyserat lärandet under ett havt års tid på alla skolstadier från vaggan till graven.

Anna-Sofia Berner, Hannele Laaksolahti, Riina Kopola (ed.)

Blogit Mitä elefantti minusta ajattelee?

Millainen koulutus antaa eväät ottaa oma elämä haltuun? Kysymystä pohtii professori Kristiina Kumpulainen.

1 vuosi sitten kirjoittajalta Kristiina Kumpulainen

Blogit Anna anteeksi, Jaska Jokunen

Me istuimme kahdestaan luokassa ja hän oli juuri painanut otsansa pulpettia vastaan ja sanonut itkuisella äänellä: ”Mää olen niin tyhmä.”

1 vuosi sitten kirjoittajalta Maarit Korhonen

Blogit Tyhmä ei ole enää tyhmä

Tyhmiä ihmisiä ei ole olemassa – on vain ihmisiä, jotka osaavat jo ja ihmisiä jotka eivät osaa vielä, kirjoittaa Lauri Järvilehto.

1 vuosi sitten kirjoittajalta Lauri Järvilehto


Aiheita

2017 Sitra | käyttöehdot