uutiset
Arvioitu lukuaika 4 min

Kansainvälinen raportti: Valtava kuilu nykyisten elämäntapojemme ja 1,5 asteen tavoitteen välillä

Henkeä kohti lasketun hiilijalanjäljen pitää vähentyä Suomessa jopa 93 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, osoittaa 1,5 asteen elämäntavat – miten voimme pienentää hiilijalanjälkemme ilmastotavoitteiden mukaiseksi? -raportin mallinnus.

Kirjoittaja

Samuli Laita

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Sitra kumppaneineen on mallintanut ensimmäistä kertaa maailmassa, kuinka radikaalisti elämäntapamme ja kulutuksemme on muututtava, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan pysäyttää 1,5 asteeseen. Muutos vaatii muun muassa uudenlaista kiertotalouden mukaista ruuantuotantoa, liiketoimintaa sekä yhteistyötä. Niistä Sitra esittelee nyt uusimpia edelläkävijäratkaisuja: urbaanin ruuantuotannon keskuksen Vantaalla, päivitetyn Kiertotalouden kiinnostavimmat -listalla sekä maailman talouden uudistajien kohtaamispaikan Helsingissä, World Circular Economy Forum 2019:n.

”Meillä on valtava kuilu nykyisten ja Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaisten elämäntapojemme välillä”, summaa Sitran Kestävä arki -projektin johtaja Markus Terho. ”1,5 asteen elämäntapa vaatii meiltä suuria muutoksia kaikissa arkemme tavoissa, niin kotona, töissä kuin vapaa-ajallakin”.

Jo seuraavan kymmenen vuoden aikana pitäisi vähennyksen olla Suomessa noin 75 prosenttia. Myös kehittyvissä maissa – Intiassa, Brasiliassa ja Kiinassa – vähennystarve on suuri, 23–84 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Sitra on jo aiemmin osoittanut, että muutokset Suomessa ovat mahdollisia: koko maan päästöjä on mahdollista vähentää kustannustehokkaasti 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Kestävän kehityksen verouudistuksen avulla voidaan paitsi vähentää päästöjä, myös vahvistaa työllisyyttä ja taloutta. Sitran johdolla tehty maailman ensimmäinen kiertotalouden tiekartta auttaa Suomea pärjäämään maailmassa, jossa taloudellinen kilpailukyky ja hyvinvointi eivät enää perustu luonnonvarojen tuhlaavaan käyttöön ja jossa suomalaiset puhtaat ratkaisut tarjoavat vientimahdollisuuksia. Oman elämäntapansa hiilijalanjäljen voi puolestaan testata verkossa Elämäntapatestillä ja saada suosituksia arjen fiksuiksi kestäviksi teoiksi.

Esillä uusia ratkaisuja 1,5 asteen elämäntavan saavuttamiseksi

Nyt julkistettu raportti tarkastelee noin 30 vaihtoehtoa kuromaan kiinni ammottavaa elämäntapakuilua. Suuri potentiaali hiilijalanjäljen merkittävään pienentämiseen on muun muassa seuraavilla keinoilla: yksityisautoilun korvaaminen joukkoliikenteellä tai sähköpyörällä työ- ja vapaa-ajan matkoilla, sähkö- ja hybridiautojen käyttöönotto, asunnon vaihtaminen pienempään, sähkön ja lämmitysenergian tuottaminen uusiutuvilla energialähteillä, kasvis- ja vegaaniruokavalion suosiminen, maitotuotteiden korvaaminen kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla ja punaisen lihan korvaaminen kanalla tai kalalla.

Kohti 1,5 asteen elämäntavan mukaista ruokaa tähtää juuri avattu uudenlaisen urbaanin ruuantuotannon keskus Vantaalla: Metropolian Myyrmäen kampukselle keskiviikkona 15.5. avatun Urban Farm Labin tarkoituksena on kokeilla erilaisia kiertotalouden mukaisia urbaaneja ruuantuotantoteknologioita ja sisäviljelyn kaupallistamista. Hallissa kasvattavat ruokaa viisi eri yritystä, jotka hyödyntävät toistensa tuotannossa syntyvän hävikin; esimerkiksi sienten tuottamaa hiilidioksidia käytetään salaattiviljelyssä ja salaattiviljelyn hävikkiä sirkkojen ravintona.

”Tavoitteena on, että suomalaisyritykset perustavat vastaavanlaisia ruuantuotannon keskuksia esimerkiksi teollisuuspuistoihin ja että ruuan sijaan Suomesta kehittyisi merkittävä ruoantuotantoteknologioita vievä maa”, sanoo kestävän ruokajärjestelmän asiantuntija Merja Rehn Sitran kiertotaloustiimistä.

Yritysten ansaintalogiikka muuttuu 1,5 asteen mukaisessa maailmassa

Kiertotalous tarjoaa muutokseen avaimet: jatkossa ei tuoteta lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Sitran ylläpitämä, suomalaisia kiertotalouden yritysesimerkkejä esittelevä Kiertotalouden kiinnostavimmat -lista laajenee nyt kattamaan jo 124 yritystä. Määrä on noussut huimasti reilussa parissa vuodessa. Ensimmäisellä, lokakuussa 2016 julkaistulla listalla mukana oli vasta 19 yritystä. Nyt mukaan nousevat ratkaisut muun muassa Combi Worksiltä (vajaakäytöllä olevien tehtaiden resurssien jakamisalusta muille yrityksille), Fiskarsilta (käytettyjen tuotteiden uudelleenmyynti), Naps Aurinkovoimalalta (aurinkosähköä palveluna yrityksille), Netletiltä (rakennustyömaiden ylijäämämateriaalien verkkokauppa) ja Vapaus.io:lta (kulkuneuvojen yhteiskäyttöpalvelu yrityksille).

”Suomalaisyritykset ovat nyt heräämässä siihen, että menestys 1,5 asteen mukaisessa tulevaisuudessa vaatii aivan uudenlaista liiketoiminnan logiikkaa”, sanoo Sitran Kiertotalous-projektin johtaja Kari Herlevi.

1,5 asteen mukaista elämää tukeva kiertotalous vaatii uudenlaista yhteistyötä niin hallinnon, liike-elämän, tutkimuksen ja koulutuksen kuin kansalaistenkin kesken. Tähän tarpeeseen Sitra perusti vuonna 2017 maailman kiertotalouden kansainvälisen huippufoorumin, World Circular Economy Forumin (WCEF). Siihen osallistui 1 600 osallistujaa lähes sadasta maasta. Järjestyksessä jo kolmas WCEF järjestetään jälleen Helsingissä 3.-5. kesäkuuta 2019. WCEF2019 keskittyy siihen, miten eri puolilla maailmaa syntyneet kiertotalouden ratkaisut – ”parhaat salaisuudet” – saadaan käyttöön mahdollisimman laajasti.

Mistä on kyse?