archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Eettistä kulutusta ei kannusteta

Kirjoittaja

Julkaistu

Hankin vuonna 2009 lopussa auton, joka käyttää mm. leipomojätteistä valmistettua bioetanolia. Sen hankintahinta on tavanomaista bensiiniautoa kalliimpi. Hankin sen silti. Sen hiilijalanjälki on alle 50 g/km. Eettinen valinta.

Verottaja ei tietenkään usko tätä, vaan verottaa bensiinin mukaan olettaen päästöjen olevan lähes 200 g, koska auto kulkisi myös bensiinillä. Kuitenkin käytän bioetanolia koko ajan – miksi muuten olisin maksanut siitä enemmän kuin normiautosta. Etanolia kuluu enemmän kuin bensaa, ja vaikka sen hinta on halvempi, käyttö tulee maksamaan enemmän kuin bensiiniauton. Bioetanoli on kotimaista.

Miksi ei kannusteta kestävään kulutukseen?

 

Tämä teksti on siirretty 22.6.2011 osoitteesta blogi.www.sitra.fi. Aikaisemmat kommentit:

# re: Eettistä kulutusta ei kannusteta
1. toukokuuta 2011 16:06 by Markku Metsävuori *2

Entäpä sitten yrityksen auto

Jos mikroyrittäjä ostaa itselleen tavallisen vähän polttoainetta kuluttavan auton, niin sehän ei voi olla alv kelpoinen toiminnan kannalta. Ainoastaan kuorma auto tai pakettiauto tulkitaan yritystoiminnan kannalta tarpeelliseksi autoksi. Tällöin kulutus on aika paljon yli 5l/100km.

Moniko putkimies, sähkömies tai muut mikroyrittäjä ajaa  jälleen maanantaina pakettiautolla, vaikka henkilöautotyyppinen ratkaisu voisi olla sopivampi. Syynä yksinkertaisesti alv vähennyskelpoinen erä. Tämä ongelma ei poistu sähköenergiaa energianaan käyttävässä autossa vaan säilyy samana.  Vai voisiko alv vähennys olla saatavissa sähköautoissa  hyödynnettävissä auton elinkaarikustannusten kautta ostohinnassa.

ELi 40 000 km/ vuodessa ajo olisi melkoinen määrä alv vähennyksiä, jos se lasketaaan polttoaineen kulutuksella 12L / 100km