archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Positiivista anarkiaa maaseudun elävöittämiseen

Maaseudulta haetaan erilaisia asioita kuin ennen: hyvinvointia, virkistäytymistä, turvallista ja vapauttavaa elinympäristöä, omavaraisempaa elämää, toimivia verkko- ja liikenneyhteyksiä ja ennen kaikkea kokeilumahdollisuuksia tehdä asioita eri tavalla kuin kaupungissa.

Kirjoittaja

Kati Hienonen

Trendianalyytikko

Julkaistu

Olen kiertänyt viime kuukausina Suomen maaseutua ja tavannut toimeliaita maaseudun kehittäjiä ja yrittäjiä. Innostus saada uudenlaista liiketoimintaa maaseudulle on tarttunut kunnasta toiseen. Sitran Onni-työkirjasta on saatu otetta ja parhaimmassa tapauksessa se on herättänyt positiivista anarkiaa maaseudun kehittäjien keskuudessa. Positiivinen anarkia tarkoittaa tässä yhteydessä uutta ajattelua, joka on myllertänyt aikaisempia toimintatapoja. Esimerkiksi Rautalampi on perustamassa maailman ensimmäistä maaseutuHUBia – kohtaamispaikkaa, jossa paikalliset eri alojen toimijat tavoittavat toisensa ja liittävät paikallisuuden kansalliseen ja jopa kansainväliseen HUB-verkostoon.

Uutta asennoitumista tarvitaankin. Maaseudulta haetaan erilaisia asioita kuin ennen: hyvinvointia, virkistäytymistä, turvallista ja vapauttavaa elinympäristöä, omavaraisempaa elämää, toimivia verkko- ja liikenneyhteyksiä ja ennen kaikkea kokeilumahdollisuuksia tehdä asioita eri tavalla kuin kaupungissa.  On tärkeää, että saadaan suomalaiset maaseututoimijat innostumaan omien vahvuuksiensa tunnistamisesta ja niiden rohkeasta yhdistämisestä kasvaviin liiketoimintamahdollisuuksiin. Konkreettisia esimerkkejä ja ymmärrettäviä työkaluja tarvitaan muutoksen aikaansaamiseksi.

Maaseudun yrittäjät ja kehittäjät voivat työstää omia strategioitaan seuraavan vinkkilistan avulla:

1. Oman osaamisen kuntotesti

Mikä on osaamiseni ja vahvuuteni suhteessa kehittyviin muutosilmiöihin? Mitä useampaan muutosilmiöön voit vastata, sitä varmemmalla alustalla toimit.

2. Monta pientä on yksi iso

Kenen toimijoiden kanssa toimisin uniikkina kokonaisuutena ja mitä lisäresursseja tarvitsisin, että sellainen toteutuisi? Löydä yllättävätkin yhteistyömahdollisuudet ja verkostoidu.

3. Yhdessä toimien voin saavuttaa parempaa osaamista ja laajempaa vaikuttavuutta

Miten voitte yhdistää voimavaranne? Yhdessä toimien saatte selvää etua esimerkiksi markkinoinnin, jakelun, viestinnän, tuotekehityksen ja muiden toimenpiteiden suhteen.

4. Hyvä visio mahdollistaa monen osallistumisen

Onko ideani joustava ja luoko se uusia työpaikkoja ja liiketoimintamahdollisuuksia myös muille? Oman liiketoiminnan kasvattamiseen tähtää aktiivinen, omaa ydintoimintaa tukeva palvelukonseptien sekä ratkaisumallien rakentaminen ja testaaminen.

Hyvään kuntatason visioon tarvitaan päättäjien rohkeutta vastata toimintaympäristön muutokseen ja mahdollisimman monen kuntalaisen osallistamistamista yhteiseen kehitystyöhön.

5. Omaperäisyys erottaa muista ja herättää kiinnostuksen

Onko kokonaisuutemme ainutlaatuinen, sellainen johon vain meidän kunta pystyy? Jos vastaat kyllä, olette saavuttamamassa merkittävän etulyöntiaseman. 

Muutoksen tuulet suosivat maaseutua. Ihmiset haluavat maaseudulle, jos vain maaseutu vastaa haasteeseen. RautalampiHUB olkoon rohkeana esimerkkinä siitä, miten positiivista anarkiaa ja Onni –työkirjan maaseudun uusia käyttäjäryhmiä on hyödynnetty kunnan elinkeinostrategiassa.

Lue käyttäjäkommentteja Onni-työkirjan soveltamisesta osoitteesta perhosvaikutus.com  

 

Kuvassa Rautalammin maaseutuHUB

Mistä on kyse?