Esimerkit
Arvioitu lukuaika 3 min

Orthex kasvattaa kierrätysmuovien käyttöä: ”Valmistamme muovitavaroita kuluttajilta kerätystä pakkausmuovista”

Orthex on jokaiselle suomalaiselle tuttu muovitavaroiden valmistaja, joka valmistaa sankoja, koreja ja kukkaruukkuja nykyisin myös biopohjaisista ja kierrätetyistä materiaaleista. Toimitusjohtaja Alexander Rosenlew toivoo kemiallisesta kierrätyksestä vauhtia kierrätysmuovien käyttöön.

Julkaistu

“Orthex on perinteikäs yritys, joka aloitti toimintansa 1950-luvulla. Käytimme teollisuuden ylijäämätuotetta raaka-aineena jo 90-luvulla. Nyt hyödynnämme suomalaisten kuluttajien keräyslaatikoihin lajittelemaa muovia. Valmistamme esimerkiksi Orthexin kukkaruukut kierrätysmuovista.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana kestävä kehitys on tullut tärkeäksi osaksi strategiaamme. Mietimme jokaisen päätöksen kohdalla, miten voimme tehdä ympäristön kannalta paremman ratkaisun. Haluamme olla yritys, joka käyttää sitä, mitä on heitetty pois.

Kierrätysmuovista valmistetut tavarat kiinnostavat etenkin nuoria kuluttajia. Lisäksi esimerkiksi kierrätetyistä kalaverkoista tekemämme ämpärit herättivät kiinnostusta isoissa eurooppalaisissa kauppaketjuissa

Keittiö- ja ruoanlaittotuotteissa emme voi hyödyntää kierrätettyä muovia, sillä viranomaiset eivät hyväksy kierrätysmuovista valmistettuja tuotteita elintarvikekäyttöön. Tämän vuoksi käytämme niiden valmistuksessa biopohjaisia materiaaleja, kuten sokeriruokoa. Yleisesti ottaen pidän kierrätettyä muovia parempana vaihtoehtona kiertotalouden kannalta. Kierrätysmuovista valmistettuihin tuotteisiin ei tarvita lainkaan neitseellisiä raaka-aineita.

Yksi keino saada kierrätysmuovi elintarvikekäyttöön olisi kemiallinen kierrätys. Menetelmä tarkoittaa muovin purkamista lähtöaineiksi, jotta sitä voidaan hyödyntää taas raaka-aineena. Kemiallisen kierrätyksen käyttöönottoon tarvittavaa tietotaitoa löytyy, mutta toistaiseksi prosessi on taloudellisesti kannattamaton. Kemiallinen kierrätys mahdollistaisi meille läpinäkyvien kierrätysmuovisten esineiden valmistuksen tulevaisuudessa.

Yhteistyö on meille tärkeää. Olemme kehittäneet esimerkiksi selluun ja sokeriruokoon pohjautuvaa biomuovia Stora Enson kanssa. Kesko kerää kukkien säilytysämpäreitä, joista teemme uusia kukkaruukkuja.

Tavoitteenamme on, että tuotantomme on hiilineutraali vuonna 2030. Pääsemme tavoitteeseen 90 prosenttisesti tekemällä muutoksia omaan tuotantoon. Loput päästöt kompensoimme. Hiilineutraali tuotanto vaatii sen, että 80 prosenttia tuotannosta pohjautuu kierrätettyyn tai biomateriaaliin. Tällä hetkellä luku on 14 prosenttia. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta uskon että se saavutetaan. Ja kunhan kierrätysmuovit hyväksytään elintarvikekäyttöön, voimme lisätä kierrätysmuovien käyttöä entisestään.

Ihmiset haluavat nykyään olla töissä paikassa, joka jättää paremman maapallon seuraaville. Toivon, että tulevaisuudessa myöskään kuluttajat eivät enää hyväksy vastuuttomasti tuotettuja tuotteita.”

– Alexander Rosenlew, toimitusjohtaja

Mistä on kyse?