Esimerkit
Arvioitu lukuaika 2 min

Tamturbo tarjoaa paineilmaa palveluna: ”Teemme teknologiamurrosta tehtaissa

Tamturbo valmistaa turbokompressoreita, ja myy niiden tuottamaa paineilmaa kuukausimaksulla tehtaisiin. Toimitusjohtaja Timo Pulkki uskoo, että perinteisessä teollisuudessa tarvitaan kiertotaloutta.

Julkaistu

“Kaikissa tehtaissa tarvitaan voimaa siirtävää paineilmaa. Paineilman tuottaminen kuluttaa kuitenkin jopa viisi prosenttia maailman sähköstä.

2000-luvun alussa Kimmo Laine oli tehnyt 40-vuotisen uran Tampellassa kompressoriteknologian parissa ja pohti, voisiko paineilmaa tuottaa vielä tehokkaammin.

Kiinnostus kompressoreihin voitti eläkkeelle jäämisen, ja Laine perusti Jaakko Säiläkiven kanssa Tamturbon. Minä tulin mukaan pari vuotta perustamisen jälkeen rakentamaan ideasta yritystä.

Todella pitkän ja vaativan tuotekehityksen jälkeen olemme kehittäneet öljyttömän kompressorin, joka on jopa 15–20 prosenttia perinteisiä kompressoreita energiatehokkaampi. Laitteemme ovat pitkäikäisiä, eikä niitä tarvitse juurikaan huoltaa. Lisäksi voimme seurata laitteiden toimintaa digitaalisesti.

Tehtaisiin tulee jo sähkö, vesi ja lämpö kuukausimaksulla, joten aloimme pohtia, miksi samaa mallia ei voisi kokeilla paineilman kanssa. Paineilma palveluna -mallissa asiakas maksaa ainoastaan käyttämästään paineilmasta, ja me Tamturbolla omistamme kompressorin, joka tuottaa sitä tehtaassa. Näin asiakas säästää rahaa, ja vastuu laitteen kestävyydestä ja laadusta tulee meidän harteillemme.

Mallimme eroaa perinteisistä kompressorivalmistajista, jotka tekevät voittoa laitteiden huoltamisella ja varaosilla. Tällöin laitteita ei välttämättä edes haluta tehdä pitkäikäisiksi ja kestäviksi.

Uskon, että tulevaisuudessa paineilmaa ostetaan pääasiassa palveluna. Perinteisellä alalla uuden teknologian omaksuminen on hidasta, mutta teollisuuden päästöjen vähentäminen vaikuttaa valtavasti koko maailman päästöihin. Asiakkaitamme on jo nyt esimerkiksi maailman suurin panimoyhtiö AB InBev, joka valmistaa esimerkiksi Corona- ja Budweiser-oluita.

Tavoitteenamme on saavuttaa satojen miljoonien eurojen liikevaihto vähentämällä teollisuuden ympäristövaikutuksia. Maailmalla ei ole vaihtoehtoa, ja tehtaissa tarvitaan teknologiamurros kohti kiertotaloutta. Me voimme olla osa ratkaisua.”

– Timo Pulkki, toimitusjohtaja

 

Mistä on kyse?