archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Ylijääneistä mineraalivilloista valmistettu uusiopuhallusvilla

Eko-Expert on kehittänyt kannattavan hyödyntämistavan mineraalivillan ylijäämälle, josta suurin osa on aiemmin päätynyt kaatopaikalle. Ratkaisun myötä rakennuspaneelitehtaan merkittävimmät sivuvirrat saadaan hyötykäyttöön ja jätemäärät vähäisiksi. Toistakymmentä vuotta kypsynyt innovaatio on herättänyt kansainvälistä mielenkiintoa.

Julkaistu

Ongelma

Rakennustyömailla ja taloteollisuudessa rakennuseristeissä käytettävistä villoista 3–10 prosenttia päätyy jätteeksi. Villalle ei ole ollut kierrätysmalleja ja sen loppusijoitus on ollut vaikeaa.

Ratkaisu: Ylijääneistä mineraalivilloista valmistettu uusiopuhallusvilla

Uusiopuhallusvilla on ympäristöystävällinen ja helppo tapa kierrättää mineraalivillojen ylijäämät. Palvelu on tarkoitettu elementti- ja talotehtaille sekä rakennusliikkeille ja kattourakoitsijoille. Heidän työmaakohteeseen toimitetaan ylijäämävilloille kontti, joka noudetaan ja vaihdetaan aina tarpeen mukaan. Ylijäämistä valmistetaan uusiopuhallusvillaa rakennuskohteiden eristeeksi. Uusiovillalla on alhainen hiilijalanjälki ja se vähentää kaatopaikkakuormitusta.

Ansaintamalli ja hyödyt Eko-Expertille

Yhtiö saa katetta kustannustehokkaasti valmistetun puhallusvillan myynnistä. Asiakas maksaa ylijäämävillan kuljetuskulut, mikäli ei itse tarvitse Eko-Expertin uusiopuhallusvillaa.  Yhtiö on saanut uutta liiketoimintaa vuosikymmeniä kypsyneestä innovaatiosta, joka on herättänyt kansainvälistäkin mielenkiintoa ja on kasvattanut yrityksen verkostoja.

Hyödyt asiakkaalle

Toimintamalli on kustannustehokas: se minimoi jätemaksut sekä kuljetuskustannukset. Kierrätysaste kasvaa merkittävästi, mikä parantaa oman tuotannon ekologisuutta. Ylijäämävilloille tarkoitetun kontin suuri koko vähentää tyhjennyskertojen määrää ja mahdollistaa toiminnan pidemmilläkin etäisyyksillä. Työmaa tai tuotantoalue siistiytyvät, ylijäämävilloille tarvitaan vähemmän tilaa ja työturvallisuus paranee. Lopputuloksena on ekologinen ja hinnaltaan kilpailukykyinen tuote teollisuudelle.

Mistä on kyse?