uutiset
Arvioitu lukuaika 4 min

Nämä suomalaiset ratkaisut auttavat vähentämään globaaleja ilmastopäästöjä

Suomella on aito mahdollisuus kehittyä ilmastoratkaisujen johtavaksi maaksi, mikäli ensi viikolla alkavassa Puolan ilmastokokouksessa saavutetaan sopu sopimuksen toimeenpanon säännöistä. Sitran asiantuntijat seuraavat ja kommentoivat ilmastokokousta paikan päällä Katowicessa.

Kirjoittaja

Samuli Laita

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Maallamme on tarjota useita ratkaisuja, joilla voidaan edistää merkittävästi Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamista – maapallon lämpenemisen rajoittamista huomattavasti alle kahden celsiusasteen ja pyrkimystä rajaamaan lämpeneminen 1,5 asteeseen.

Sitra on viime vuosina yhteistyökumppaneidensa kanssa etsinyt ja luonut yhdessä ratkaisuja niin asukkaiden, yritysten kuin hallinnonkin tarpeisiin. Aikamme suurin haaste edellyttää kaikilta toimia. Tarvitsemme politiikan ja yritysten ratkaisuja niin arkeen, paikalliseen ja kansalliseen päätöksentekoon kuin kansainvälisillekin areenoille. Ratkaisut on mahdollista ottaa käyttöön myös muissa maissa joko sellaisenaan tai sovellettuna paikallisiin olosuhteisiin.

Välittömille, päästöt nopeasti laskuun kääntäville ratkaisuille on suuri tarve. Muun muassa Euroopan komissio on tuoreessa ilmastostrategian päivityksessään alleviivannut, kuinka kokonaisvaltainen muutos yhteiskunnissa tarvitaan. Sitra on osoittanut, että Suomen on mahdollista vähentää päästöjään kustannustehokkaasti 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Samaan aikaan on huolehdittava, että yhteiskuntiemme peruspilarit tukevat pitkällä aikavälillä kestävää, maapallon kantokyvyn puitteet huomioonottavaa elämäntapaa. Sitra on kannustanut suomalaisia valitsemaan heille itselleen sopivia päästövähennyskeinoja sekä kirittänyt suomalaista yhteiskuntaa siirtymään strategiseen ja kustannustehokkaaseen ilmastopolitiikkaan ja kiertotalouteen, jossa hyvinvoinnin kasvu ei perustu luonnonvarojen ylikulutukseen ja tuotteiden määrälliseen myyntiin. Sitran selvityksen mukaan Pariisin ilmastosopimuksen globaaleja tavoitteita ei voida saavuttaa ilman neljän eniten päästöjä aiheuttavan materiaalin kiertotaloutta.

”Edellä luetelluiden ratkaisujen kysyntä maailmalla voi nousta vielä voimakkaammalle kasvu-uralle, jos Puolan ilmastoneuvotteluissa onnistutaan sopimaan Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanon säännöistä”, arvioi Sitran Hiilineutraali kiertotalous -teeman johtaja Mari Pantsar.

”Suomi voi siten olla ilmastoratkaisujen johtava maa, mutta se vaatii meiltä voimakkaampia toimia myös kotimaassa. Suomella on myös tulevana EU-puheenjohtajamaana aito mahdollisuus nostaa maanosamme kunnianhimoa ilmastonsuojelussa”, hän sanoo.

Sitra seuraa Puolan ilmastoneuvotteluja paikan päällä Katowicessa 2.-14.12. Koko neuvotteluiden ajan paikan päällä haastateltavissa on Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen, oras.tynkkynen@sitra.fi, puh. +358 (50) 512 1584. Toisella neuvotteluviikolla 10.-15.12. paikalla on myös asiantuntija Tuuli Hietaniemi Ilmastoratkaisut-tiimistä, tuuli.hietaniemi@sitra.fi, puh. +358 (50) 516 8115.

Ajantasaiset tiedot Sitran toimista Puolan ilmastokokouksessa löytyvät tapahtuman verkkosivulta https://www.sitra.fi/tapahtumat/sitra-seuraa-ykn-ilmastoneuvotteluja-puolassa/

Lisätietoa Sitran ilmastotyöstä ja asiantuntijoista

Median yhteyshenkilöt:

Viestinnän asiantuntija Sanna Autere, puh. +358 50 331 7510, sanna.autere@sitra.fi
Viestinnän asiantuntija Samuli Laita, puh. +358 40 536 8650, samuli.laita@sitra.fi

Helsingissä ilmastokokousta seuraavat Sitran ilmastoasiantuntijat:

Mari Pantsar
kiertotalous ilmastonmuutoksen ratkaisijana
Sitran Hiilineutraali kiertotalous -teeman johtaja, puh. +358 50 382 0755, mari.pantsar@sitra.fi

Janne Peljo
ilmastoratkaisut ja investoinnit
Sitran Ilmastoratkaisut-projektin johtaja, puh. +358 40 528 5754, janne.peljo@sitra.fi

Saara Tamminen
taloudelliset ohjauskeinot, ekologinen verouudistus ja kilpailukyky
puh. +358 50 516 8135, saara.tamminen@sitra.fi

Outi Haanperä
taloudelliset ohjauskeinot, päästökauppa
puh. +358 50 572 2169, outi.haanpera@sitra.fi

Mariko Landström
päästövähennyskeinot ja teknologiset ratkaisut
puh. +358 45 845 0075, mariko.landstrom@sitra.fi

 

Mistä on kyse?