archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Työyhteisö vireäksi luontoretkillä

Kirjoittaja

Julkaistu

Sipoonkorven sydänmaiden paksusta sammalmättäästä pilkistää vaaleamaltoinen suuri sieni. Kyseessä on lampaankääpä ja vieläpä oikein kunnon rypäs. Ryhmä Auroran sairaalan henkilökuntaa kaivaa pussit esiin ja kerään saaliin nopeasti talteen. Tällaisesta innosta elää opaskin pitkään.

Takana on kilometrejä erämaavaellusta. Syksyiseen metsän raikkauteen ovat sulaneet työasiat ja virtaavaan suonoroon heitettyjen lehtien kautta muutkin murheet. On siirrytty metsän taajuudelle. Eräs osallistujista on pyöräillyt kuukausia kerätäkseen kuntoa vaellukseen. Vaikka sataa, säätä pidetään juuri täydellisenä. ”Ihanan voimaannuttava päivä”, sanovat retkeläiset. ”Verrattuna aiempiin retkiin, tämä tuntui todelliselta työhyvinvoinnin lisääntymisenä kehollisesti ja psyykkisesti.”

Vinkkejä luonnon hyödyntämiseen

Helsingin kaupungin Ympäristökeskus toteutti viime vuonna johtavan ympäristökasvattaja Kaisa Pajasen ja ekotukitoimintaa vetävän Pirita Kuikan johdolla hankkeen, jossa koulutettiin kuutta kaupungin työyhteisöä luonnosta saataviin terveysvaikutuksiin. Käytännön toteutuksesta vastasivat Ympäristökeskuksen ympäristökasvattaja Erkki Makkonen sekä Luonnontien Adela Pajunen. Tavoitteena oli saavuttaa syvempi suhde lähiluontoon sekä lisätä työssä viihtymistä ja jaksamista luontoyhteyden kautta.

Ohjelmaan kuului retkipäivä sekä etukäteistapaaminen, jossa käytiin läpi työyhteisön toimintaa, kipukohtia ja toiveita. Retkikohteina olivat Sipoonkorven lisäksi muun muassa Haltiala ja Harakan saari. Päivien aikana terävöitettiin aisteja luontohavainnoin, tehtiin erilaisia luontoyhteyttä avaavia harjoituksia, liikuttiin ja rentouduttiin. Retkillä tutustuttiin myös terveyttä edistävien kasvien kiehtovaan maailmaan, höystettiin eväitä villivihanneksin ja valmistettiin yrttiteetä.

Työyhteisöt kuulivat luonnon terveysvaikutuksista. Luennon yhteydessä mietittiin myös tietojen siirtymistä käytännön sovelluksiksi arkeen. Sisätiloissa työskentelevän päivään tulee uutta levollisuutta, jos tietokoneen ruudulle vaihdetaan hieno luontokuva. Kuvia voi ripustaa myös seinille ja ikkunanäkymiä hyödyntää nykyistä enemmän. Työpäivän lomassa voidaan kenties tehdä pieni happihyppely pihamaalle. Allekirjoittanut huomaa saavansa uutta puhtia päivään ja tuoreita ideoita jo sillä, että pistäytyy lähikalliollaan Töölössä.

Pilotissa mukana olleet 81 henkeä huokuivat tyytyväisyyttä hankkeeseen ja toivoivat jatkoa. Retkeläisten suusta kuultiin muun muassa seuraavaa:

  • ”Päivä katkaisi hyvin arjen rutiinit ja antoi uusia näkökulmia ja ideoita niin omaan työhön kuin työyhteisön elämään.”
  • ”Tällaiset aina lähentää työporukoita, kun voi olla muussakin roolissa kuin töissä.”
  • ”Antoi voimaa työssä jaksamiselle.”

Saatu kokemus on ollut rohkaiseva ja tukenut tutkimustietoa: elpymään ei tarvitse mennä metsää edemmäksi. Sipoonkorvesta palataan raukeina, endorfiinit hyrräten, onnellisin ilmein. Työhyvinvointipäivän nimellä kulkeva päivä on täyttänyt tehtävänsä. Arkeen palataan uusin eväin. Myöhemmin työpaikalla maistuu yhdessä lampaankäävistä valmistettu makaronilaatikko.

Mistä on kyse?