Live
Työpaja: Fiksumpia ja ympäristöystävällisempiä liikennejärjestelyitä suurtapahtumiin
tapahtumat

Työpaja: Fiksumpia ja ympäristöystävällisempiä liikennejärjestelyitä suurtapahtumiin

Kokeilualustana Kotkan The Tall Ship Races – tähtäimessä mihin tahansa suureen yleisötapahtumaan skaalattavat ratkaisut

Tervetuloa Kotkan Meripäivien ja Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy:n järjestämään työpajaan Kotkan Vellamoon perjantaina 10.3.2017 (ks. muuttunut aikataulu ja tarkentunut sisältö kutsun lopussa). Työpaja järjestetään yhteistyössä Sitran kanssa.

Tilaisuudessa julkistetaan haaste ja siihen liittyvä kilpailu, jolla haetaan ratkaisuja suurten yleisötapahtumien henkilölogistiikan järjestämiseksi mahdollisimman kestävästi ja sujuvasti. Parhailla ehdotuksilla on mahdollisuus päästä testaamaan ratkaisua The Tall Ship Races ja Kotkan Meripäivät -tapahtumassa sekä saada rahallista tukea kokeiluun. Kokeilurahaa jaetaan yhden tai usean soveltuvan ehdotuksen kesken. Maksuton tapahtuma järjestetään Kotkan keskustan kupeen Kantasatamassa  12.-16.7.2017, ja se houkuttelee 300 000 kävijää pääkaupunkiseudulta, Uudeltamaalta ja Kaakkois-Suomesta.

Vierailijat saapuvat The Tall Ship Races -tapahtumaan omilla autoillaan ja joukkoliikennettä (bussi, juna) käyttäen. Sekä juna-asema että Kotka-Hamina -seudun paikallisliikenteen pysäkit sijaitsevat tapahtuman porttien tuntumassa. Kaukoliikenteen bussiasema sijaitsee reilun kilometrin päässä tapahtuma-alueen porteista. Muutama kaukoliikenteen bussi tullee tapahtuman aikana poikkeuksellisesti myös tapahtuma-alueen portin tuntumaan.

Työpajaan liittyvä kaksiosainen haaste

Millainen palvelu tai useiden palveluiden kokonaisuus edistäisi haasteen 1 ja/tai 2 ratkaisemista?

  • Haaste 1: Kuinka rohkaista mahdollisimman suurta osaa kävijöistä saapumaan tapahtumapaikalle joukkoliikenteellä? Voisiko hyödyntää taloudellisia kannusteita esimerkiksi pehmeän ohjaamisen avulla (ns. nudge)?
  • Haaste 2: Omalla autolla liikkujille järjestetään parkkitilaa Kotkansaarelta, mutta tapahtuman välittömässä läheisyydessä ei parkkitilaa ole. Tämä tarkoittaa 500 m – 2,5 kilometrin mittaista siirtymää parkkialueelta tapahtuma-alueelle. Kuinka tämä siirtymä mahdollistetaan kestävällä tavalla? Millainen tulonmuodostus ratkaisuun voidaan rakentaa?

Työpajan ja siihen kytkeytyvän kilpailun tavoitteena on löytää ympäristön kannalta vaikuttavia liikkumisen ratkaisuja, jotka vähentävät järjestävän organisaation työkuormaa, eivät lisää sitä. Massatapahtumia järjestetään ympäri maailmaa. Odotamme, että tämän kilpailun myötä syntyisi uusia avauksia, tuotteita ja palveluita, jotka voivat parhaimmillaan kasvaa jopa vientituotteeksi. Arvostamme ratkaisun toteutettavuutta, skaalautuvuutta ja modulaarisuutta.

Työpaja on suunnattu liikennepalveluiden tarjoajille ja kehittäjille.

Tilaisuus alkaa ilmoittautumisella ja aamukahveilla klo 9.30. Sen jälkeen noin klo 10-11 tehdään kierros tapahtuma-alueella. Klo 11-12 esitellään haaste tarkentavasti ja käydään keskustelua. Tilaisuus päättyy klo 12 alkavaan lounaaseen.

Tule mukaan, tapaa muita haasteen ratkaisijoita ja osallistu keskusteluun!

Mistä on kyse?