archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Ympäristöala kiinnostaa sijoittajia

Ympäristöalan kehittymisnäkymiä arvioitiin ensi kertaa Suomessa järjestettävässä Cleantech Forum Lahti -tapahtumassa, joka kokosi kesäiseen Lahteen lähes sata ympäristöalan yritystä ja sijoittajaa. Kaksipäiväinen tapahtuma antaa hyvän kokonaiskuvan ympäristöteollisuuden kehityksestä sekä yritysten että sijoittajien näkökulmasta.

Julkaistu

Tiedote 5.6.2006

Ympäristöalan kehittymisnäkymiä arvioitiin ensi kertaa Suomessa järjestettävässä Cleantech Forum Lahti -tapahtumassa, joka kokosi kesäiseen Lahteen lähes sata ympäristöalan yritystä ja sijoittajaa. 

Kaksipäiväinen tapahtuma antaa hyvän kokonaiskuvan ympäristöteollisuuden kehityksestä sekä yritysten että sijoittajien näkökulmasta. 

– Tavoitteenamme on tarjota osallistujille katsaus puhtaita teknologioita kaupallistavien yritysten rahoitukseen, esitellä markkinoiden trendejä, ennakoida tulevia teknologioita ja esitellä sijoittajien näkemyksiä, Sitran Ympäristöohjelman johtaja Jukka Noponen kertoo. 

Suomessa ympäristöala on edelleen pirstaleinen. Alalla on harvoja kärkiyrityksiä ja paljon pieniä yrityksiä. Uusia yrityksiä on perustettu viime vuosina aikaisempaa vähemmän. Suomen vahva maine ympäristöosaajana ei vielä näy viennin kasvuna kansainvälisille markkinoille.

Puhtailla teknologioilla maailman markkinoille

Vaikka Suomessa ympäristöalan viennin kasvu on ollut markkinoiden kehitystä hitaampaa, maailmalla uskotaan alan tuomiin mahdollisuuksiin.

Tapahtuman avauspuheenvuoron pitänyt Euroopan investointipankin varapääjohtaja Sauli Niinistö näkee, että Cleantech on avainalue turvalliseen hyvinvointiin. Enemmän innovaatiota, vähemmän materiaa on uuden vuosituhannen vaatimus. 

– Eurooppa on edelläkävijä ympäristönäkemyksissään, Eurooppa voisi olla samaa myös cleantechin tuottajana. Poliittisessa keskustelussa on tapahtunut suotuisa käänne, joka on luonut toiminnan hetken. Euroopan Investointipankki rahoitti uusiutuvaa energiaa jo viime vuonna 550 miljoonalla eurolla ja on myös edistämässä päästömarkkinoiden toimintaa, Niinistö kertoi. 

Puhtaisiin teknologioihin uskoo myös amerikkalainen ympäristösijoittamisen asiantuntija Nicholas Parker

– Puhtaista teknologioista on nopeasti kasvamassa merkittävä investointikohde. Tällä hetkellä 9 prosenttia pohjoisamerikkalaisista pääomasijoituksista kohdistuu niihin. Pohjoismaat ovat voimakkaasti panostaneet kestävään ja edistykselliseen teknologiaan ja siksi niillä on hyvät edellytykset olla kehityksen kärjessä maailmalaajuisesti innovaatiotoiminnan seuraavassa vaiheessa, joka on väistämättä edessä. 

Tapahtumassa tiistaina esiintyvä Parker on amerikkalaisen Cleantech Venture Network LLC:n perustaja ja yksi alan näkyvimmistä henkilöistä. Hänen organisaationsa seuraa puhtaisiin teknologioihin tehtäviä sijoituksia maailmanlaajuisesti ja tuottaa tähän liittyvää tietoa alasta kiinnostuneille sijoittajille. 

Tapahtuman järjestäjinä toimivat Lahden tiede- ja yrityspuisto Oy, Sitra, Cleantech Venture Network LLC ja Cleantech Invest Oy.  

Cleantech Forum Lahden esitykset löytyvät Forumin Internet-sivuilta »

Lisätietoja

Ohjelmajohtaja Jukka Noponen, Sitra
Puh. 040 587 4323

Projektipäällikkö Mika Sulkinoja, Lahden tiede- ja yrityspuisto Oy
Puh. 050 357 1723

Viestintä: Viestintäpäällikkö Laura Niemi, Sitra
Puh. 050 373 860  

www.cleantechforumlahti.com »
www.sitra.fi/ymparisto »

Mistä on kyse?