archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Jaa jotain -päivä kannustaa oppimissisältöjen avoimeen jakamiseen

Jaa jotain -päivänä ihmiset rohkaisevat esimerkillään toinen toisiaan jakamaan itse tuotettua oppimisaineistoa.

Kirjoittaja

Julkaistu

Jos jaat, saat. Sharing is caring. Ovatko nämä jakamisen sloganeita laukovat unohtaneet klassisen vapaamatkustajan? Eihän opettajan työ ole tuottaa oppimateriaalia.

Kansainvälisen avoimen opetuksen viikon avauksena jo kolmatta kertaa Suomessa tempaistaan Jaa jotain -päivä maanantaina 9.3. Ihmiset rohkaisevat esimerkillään toinen toisiaan jakamaan itse tuotettua oppimisaineistoa.

Jos minä jaan kaikkien käyttöön yhden osasen, saan verkostoista kymmenittäin vastalahjaksi. Avoin jakaminen on erilaista kuin päittäin vaihtaminen. Kukaan ei jää ikävästi kiitollisuudenvelkaa kenellekään, vaikka kiitollisuutta jakamisen verkostoissa esiintyykin runsaasti.

Oppimisen organisoinnissa rakennetaan hyvin suunniteltu oppimisen pedagoginen infrastruktuuri. Sen yhtenä elementtinä ovat aineistot – niin kaupalliset kuin avoimesti jaetut. Oppimisprosessi itsessään myös tuottaa aineistoja, joita voidaan monissa tapauksissa jakaa avoimesti.

Digitalisoituvat oppimisaineistot ovat muuttaneet jo nyt opetuksen organisoimista. Kehitys käy vilkkaana ja keskustelu kuumana. Avoin aineisto astuu bisneksen kentälle. Suomalaiseen tapaan kärjistetään ja asetetaan avoin ja kustannettu vastakkain, vaikka todellisuudessa ne ovat pääasiassa rinnakkain. Jaetut aineistot eivät muodosta jäsennettyjä kokonaisuuksia, mutta niiden siivillä leviää paljon kiinnostavia opetusideoita ja menetelmiä.

Jakaminen avoimissa verkostoissa edustaa ystävällisyyden ja avuliaisuuden toimintakulttuuria, joka leviää oppimisyhteisöissä. Kyynisyyttä ja negatiivisuutta pursuavana aikakautena ihmiseltä ihmisille kulkeva yhteishyvä luo hyvän kehää. Aineistojen jakaminen luo verkostosidoksia, vuorovaikutusta ja ammatillisen kasvun tilaisuuksia.

Jakaminen sinällään ei ole itsetarkoitus. Internet on pullollaan aineistoa ja ideoita. Sitran Uusi koulutus -foorumi on hyvällä tavalla johdatellut kohti kokeilukulttuuria. Voisiko avointen oppimisaineistojen ympärille syntyä jotain kerrassaan uutta? Vähintään kaivattaisiin keinoja löydettävyyden ja käytettävyyden parantamiseen. Tästä ehtii vielä ennen 1.3. jättämään idean foorumin ideakuulutukseen, jossa etsitään ideoita suomalaisen koulutuksen kehittämiseksi.

Kokonaisia jäsennettyjä avoimia aineistoja voi nykyisin julkaista jo useiden kanavien kautta. Kokoomapaikaksi on rakentumassa mm. Educloudin Bazaar. Jakaja voi määritellä aineiston käyttöehtoja Creative Commons -lisenssillä. Sama lisenssointijärjestelmä auttaa myös löytämään avoimia aineistoja.

Vinkkejä ja ohjeita osallistumiseen löytyy Jaa jotain -blogista. Tuoreita kuulumisia raportoivat Facebook-tapahtumasivu ja Twitterissä #jaajotain. Päivän aineistoja kootaan Scoop.it-sivustolle.

Mistä on kyse?