archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kiitos Suomen hallitus!

Hallitus nosti puolivälitarkastelussaan kiertotalouden vauhdittamisen osaaminen, kasvu ja työllisyys -pakettinsa uudeksi avaukseksi – ja hyvä niin!

Kirjoittajat

Kari Herlevi

Projektijohtaja, Globaali yhteistyö, Kestävyysratkaisut

Julkaistu

Hallitus nosti puolivälitarkastelussaan kiertotalouden vauhdittamisen osaaminen, kasvu ja työllisyys -pakettinsa uudeksi avaukseksi. Perusteluissa mainitaan, että hallituksen ohjelman tavoitteen ”nostaa Suomi bio- ja kiertotalouden ja puhtaiden ratkaisujen edelläkävijäksi” puitteissa tehdyt kokeilut eivät ole vielä tulouttaneet toivottua vientitoimintaa.

On muistettava, että hallituksen resursoimat kokeilut on käynnistetty vasta hiljattain ja ne ovat kohdistuneet vain hyvin kapeaan kiertotalouden segmenttiin, lähinnä ravinteiden ja jätteiden kierrätykseen. Kiertotalous on paljon muutakin. Kiertotalous on ennen kaikkea uudenlainen malli luoda taloudellista kasvua. Se on uusia palvelu- ja liiketoimintamalleja, fiksua tuotesuunnittelua ja elinkaaren pidentämistä esimerkiksi uudelleenvalmistuksen ja korjauspalveluiden avulla sekä hävikin poistamista koko tuotteen arvoketjussa.

Samalla kun hallitus ruoskii pettymystään kokeilujen tuloksekkuuden puutteesta, Suomessa on tapahtunut paljon. Kunnat, yliopistot, yritykset – niin pienet kuin suuretkin, kilvoittelevat hienoissa kiertotalousratkaisuissa ja suuntaavat strategiaansa kohti tulevaisuuden kiertotalousmallia. Sitra kerää ja kuvaa parhaillaan sadan kiinnostavimman kiertotalousyrityksen liiketoimintamalleja.

Sitran johdolla, yli 1000 henkeä osallistavassa prosessissa, luotiin viime vuonna myös Suomen tiekartta kohti kiertotaloutta. Kyse ei ole strategiasta tai toimintasuunnitelmasta vaan yli 60 konkreettisen projektin kokoelmasta, jolla Suomi voi harpata kohti kiertotalouden kärkimaan paikkaa. Suomi on jo kansainvälisesti kiinnostava maa Hollannin ohella kiertotaloudessa. Muut maat ympäri maailman ovat ihastelleet Suomen otetta lähestyä kiertotaloutta konkreettisin projektein ja alkaneet rakentaa omia tiekarttojaan.  Maailman johtavat toimijat kokoontuvat seuraavaksi Suomeen World Circular Economy Forumiin kesäkuussa Helsingissä. Täpötäydessä globaalissa tapahtumassa kutsuvieraita on yli 60 maasta ja kaiken kaikkiaan osallistujia on yli 1500.

Hallituksen uudet avaukset ovat tervetulleita ja tukevat jo Suomen vauhdissa olevaa siirtymää kohti kiertotaloutta. Julkiset hankinnat ovat avainasemassa kotimarkkinareferenssien syntymisessä. Perustettava osaamiskeskus voi esimerkiksi edistää tuote palveluna -ratkaisuja julkisella sektorilla, mikä avaisi uutta palveluliiketoiminnan markkinaa. Kiertotalouden markkinamahdollisuudet ovat niin merkittävät, että vahva panostus kiertotalouden kokeilu-, innovaatio- ja vientitoimintaan on välttämätön toimenpide.

Nyt kun valtio liittyy näillä avauksillaan niiden toimijoiden joukkoon, jotka jo vauhdilla edistävät kiertotaloutta Suomessa, uskallamme veikata, että muiden maiden on vaikea päästä Suomen tasolle.

Siis Kiitos Suomen hallitus!

Mistä on kyse?