Koulutus rahoitusalan yrityksille ja toimijoille: Miten TNFD-luontoraportointi otetaan käyttöön?
Luontokadon pysäyttäminen edellyttää, että yritykset, sijoittajat ja rahoittajat suuntaavat rahavirtoja luontoa vahvistavaan toimintaan. Työssä auttaa uusi TNFD-raportointi. Sitra järjestää rahoitusalan yrityksille koulutuksen, joka auttaa menetelmän käyttöönotossa.
Mistä on kyse?
Ihmisen toiminta aiheuttaa maailmanlaajuisesti nopeaa lajien ja elinympäristöjen vähenemistä. Samalla yhteiskuntamme ja taloutemme ovat kuitenkin täysin riippuvainen luonnosta. Rahoitussektorilla on paljon valtaa ja merkittävä rooli taloudellisessa päätöksenteossa, joten on tärkeää, että toimiala osallistuu luontokriisin ratkaisemiseen.
Suurin osa globaaleista rahoitusvirroista tukee edelleen yritystoimintaa, joka vahingoittaa luontoa sen vahvistamisen sijaan. Jotta Suomen rahoitusala mukautuu luontoa vahvistavaan tulevaisuuteen ja pysyy kilpailukykyisenä, on tärkeää ottaa luonto päätöksenteon ytimeen.
Hiljattain julkaistu TNFD-viitekehys (Taskforce for Nature-related Financial Disclosures) tarjoaa rahoitusalalle mahdollisuuden osallistua luontopositiivisen tulevaisuuden rakentamiseen. TNFD:n avulla yritykset voivat tunnistaa, hallita ja raportoida liiketoiminnan luontovaikutuksia ja -riippuvuuksia, riskejä sekä luontoon liittyviä mahdollisuuksia. Nämä tiedot auttavat sijoittajia ja rahoittajia huomioimaan luonnon päätöksenteossa.
Sitran hankkeen tavoitteena on lisätä kotimaisen rahoitusalan osaamista ja tukea TNFD:n käyttöönottoa. Visiomme on, että Suomen rahoitussektori olisi globaali edelläkävijä TNFD:n suositusten omaksumisessa.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
Mitä teemme?
Hankkeessa järjestetään vuoden 2024 aikana sarja työpajoja, jotka auttavat TNFD:ssä esitetyn LEAP-menetelmän (Locate, Evaluate, Assess, Prepare) viemistä käytäntöön. Hanke tarjoaa käytännöllisiä toimintaohjeita räätälöitynä rahoitusalan erilaisille toimijoille. Työpajojen aikana kerrytetty oppi kootaan lopuksi yhteen, ja loppuraportti julkaistaan kaikkien hyödynnettäväksi.
Työpajojen aikataulu
Koulutus järjestetään Sitran tiloissa Helsingin Ruoholahdessa. Työpajat kestävät koko päivän.
- Työpaja 1: ti 13.8. yhteinen tilaisuus kaikille osallistujille
- Työpaja 2: ke 4.9. (ryhmä A) ja to 5.9. (ryhmä B)
- Työpaja 3: ke 25.9. (ryhmä A) ja to 26.9. (ryhmä B)
- Työpaja 4: ma 14.10. (ryhmä A) ja ti 15.10. (ryhmä B)
Keitä on mukana?
Sitran puolelta hanketta ohjaa Luonto ja talous -projekti. Työpajojen toteutuksesta vastaa The Biodiversity Consultancy (Malcolm Starkey, CIO & Grant Rudgley, Technical Director, Nature Finance) ja Luontoa (Inka Musta, CEO). Työpajoihin haetaan osallistujia Suomen rahoitusalalta. Koulutuksen opetuskieli on ensisijaisesti englanti, mutta paikan päällä on myös suomenkielisiä asiantuntijoita.
Kenelle koulutus on suunnattu?
Työpajoihin osallistuvat organisaatiot valitaan kevään 2024 aikana. Valinta suoritetaan avoimen hakuprosessin avulla.
Valittavien organisaatioiden tulee olla institutionaalisia sijoittajia, varainhoitajia tai lainoittajia ja rekisteröityneitä Suomeen. Institutionaaliset sijoittajat ja varainhoitajat muodostavat koulutuksessa yhden ryhmän (ryhmä A), lainoittajat toisen (ryhmä B). Kumpaankin ryhmään hyväksytään enintään 40 osallistujaa.
Miten haen mukaan?
Haku ohjelmaan on sulkeutunut.
Ilmoitamme valinnoista kaikille hakijoille viimeistään perjantaina 24.5.2024. Koulutukseen valituille toimitetaan lisätietoa koulutuksesta valintaprosessin päätyttyä.
Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan koulutukseen, mutta et ehtinyt tehdä hakemusta, ota yhteyttä Samuli Puroilaan.
Suosittelemme
Lue lisää.