archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Unohda Kiina ja USA – Datatalous tarvitsee luottamukseen perustuvan mallin

IBAN sai rahan liikkumaan ketterästi. Nyt sama temppu tehdään datalle.

Kirjoittaja

Laura Halenius

Projektijohtaja, Data ja kilpailukyky

Julkaistu

Eurooppa laahaa datatalouden kisassa kolmantena, kun Kiina ja USA kamppailevat kärkisijoista. Viime kuukausien uutiset ovat kuitenkin paljastaneet, että kasvavaa kysyntää eurooppalaiselle vaihtoehdolle datatalouden tulevaisuudenkuvaksi löytyy. Facebookista alkanut kohu on vasta jäävuoren huippu. Tuhannet alustatalouden yritykset keräävät ja uudelleenmyyvät tietojamme tälläkin hetkellä ilman, että olemme tietoisia tästä. Suomalaisesta näkökulmasta tuntuukin käsittämättömältä, miten päästimme tilanteen kehittymään niin, ettemme enää omista meistä itsestämme kerättyä tietoa. On selvää, ettei kansalaisten kasvava epäluottamus alustatalouden yhtiöitä kohtaan ainakaan laannu tulevina vuosina ilman radikaaleja toimenpiteitä.

Mahtuisiko villin lännen ja alistavan idän väliin eurooppalainen malli?

Luottamus onkin sekä USA:n että Kiinan strategian heikko kohta. Villin lännen ja keskusjohdetun idän välissä Euroopalla on hyvät edellytykset nousta reilun ja ihmislähtöisen datatalouden edelläkävijäksi. Kansanedustaja ja tulevaisuusvaliokunnan jäsen Sari Tanus esitti Sitran IHAN-projektin lanseeraustilaisuudessa 12.4 kysymyksen, kumman tietoja suojataan paremmin – sinun vai copyrightilla suojatun Muumipapan? Hän linjasi, että yksilöllä itsellään pitää olla määrittämisoikeudet ja -mahdollisuudet henkilötietojensa käyttöön. Juuri tästä on kyse ihmislähtöisessä datataloudessa, jossa tietojen hallinta palautuu takaisin ihmisille itselleen. Ihminen itse siis päättää, ketkä saavat hyödyntää hänen tietojaan.

Voikin olla, että jo menneiltä vuosikymmeniltä ja -sadoilta tuttu kilpailu erilaisten maailmankatsomusten ja ihmiskäsitysten välillä käydään nyt datatalouden eri mallien välillä. Tässä kisassa Euroopalla on mahdollisuus profiloitua yksilönvapauksien ja -oikeuksien puolustajana suhteessa keskusjohtoisiin tai jättiyritysten monopoleja synnyttäviin kilpailijoihinsa.

Menestyäkseen kilpailussa, eurooppalaisen datatalouden onkin rakennuttava kansalaisten luottamukselle. Toukokuussa voimaan astuva Euroopan yleinen tietosuoja-asetus GDPR on hyvä esimerkki mahdollistavasta sääntelystä, joka ohjaa eurooppalaisen vaihtoehdon kehitystä kohti tätä tavoitetta.

Data liikkeelle IHAN-tilijärjestelmän avulla

Tiedon määrän kasvaessa myös sen taloudellinen merkitys kasvaa. Eurooppalaisen datatalouden kasvun yksi suurimmista esteistä on erittäin hajallaan oleva data. Suuri osa tästä datasta on ihmisistä kerättyjä henkilötietoja. Heikko dataan pääsy on myös iso este uusille yrityksille päästä markkinoille. Se kuinka tehokkaasti saamme datan liikkumaan GDPR:n puitteissa, määrittää siis Euroopassa sen, kuinka pystymme luomaan uutta liiketoimintaa, kasvua ja innovaatiota kansalaisten hyvinvoinnin parantamiseksi.

Keskeisiksi kysymykseksi siis nousee, miten alustayhtiöiden keräämä tieto saadaan uusiokäyttöön ja samaan aikaan ihmisten hallintaan.  Tähän ongelmaan Sitra kehittää ratkaisua. Tavoitteenamme on tuottaa datan vaihtoon pankkimaailmasta tutun IBAN-järjestelmän tyyppinen kansainvälinen IHAN®-tilijärjestelmä ja luoda EU-tasoiset pelisäännöt. Siirrettävä ”valuutta” on rahan sijaan tieto.

Dataa rikastamalla parempia palveluita

Kun nykyisin yritykset rakentavat palveluita pääsääntöisesti perustuen itse keräämäänsa dataan, on mielenkiintoista visioda millaisia uudenlaisia palveluita syntyisi, jos voisimme saatuamme käyttäjiltä luvan, hyödyntää myös muiden keräämää dataa? On selvää, että kun ihminen antaa itsestään tietoja, hänen täytyy saada luovuttamalleen tiedolle myös vastinetta esimerkiksi parempina palveluina.

IHAN-projektin lanseeraustilaisuudessa ideoitiin, millaisia uudenlaisia arkea helpottavia, rahaa säästäviä tai terveyttä edistäviä palveluita ihmiset voisivat datan liikkumista lisäämällä saada. Miltä kuulostaisi, jos sen sijaan että vakuutat eri omaisuuslajisi, kuten auton, asunnon, lapsen ja koiran, voisitkin antamalla vakuutusyhtiölle pääsyn dataasi vakuuttaakin koko muuttuvan elämäsi ja näin säästää rahaa, kun et maksaisi useamassa vakuutuksessa päällekkäin olevista matkavakuutuksista ja vastuuvakuutuksista. Tai palvelu, joka varaisi liput juuri sinua kiinnostaviin tapahtumiin perustuen aikaisempiin ostoihisi ja esimerkiksi Spotify-soittolistaasi.

Suomi voi olla ihmislähtöisen datatalouden globaali suunnannäyttäjä ja EU:n edelläkävijä. Näin isoa muutosta ei kukaan yksittäinen toimija kuitenkaan pysty työntämään liikkeelle yksin. Jos haluat mukaan IHAN-työhön, lähetä viesti osoitteeseen ihan(a)www.sitra.fi.

Mistä on kyse?