archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Mikä ratkaisu saa miljoona euroa? Ratkaisu 100 -kilpailun loppuhuipennus lähestyy

Puolen vuoden uurastus on viimein tulossa päätökseensä ja Ratkaisu 100 -haastekilpailun 15 ratkaisua ovat valmiina nähtäväksi ja koettavaksi. Keväällä kisamatkansa aloittaneet tiimit esittelevät ratkaisunsa yleisölle 24.10. ja parhaat ratkaisut palkitaan 16.11. miljoonalla eurolla.

Kirjoittaja

Heli Nissinen

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

15 tiimiä, miljoona euroa, vain parhaat voittavat. Kenellä on ratkaisussaan avaimet osaamisen haasteeseen? Ratkaisu 100, Sitran kilpailu tulevaisuuden Suomelle, huipentuu tänä syksynä, kun parhaimman sosiaalisen innovaation kehittäneet tiimit palkitaan Sitran 50-vuotisjuhlassa Heurekassa.

”Tiimien ratkaisut ovat kehittyneet kilpailun aikana valtavasti”, kommentoi haastekilpailujen asiantuntija Kalle Nieminen Sitrasta.

”Jännittävää nähdä, kenen ratkaisu valitaan parhaimmaksi.”

Ratkaisujen vaikuttavuus puntarissa

Lopullisessa arvioinnissa puntariin joutuvat ratkaisujen vaikuttavuus, innovatiivisuus ja toteutuskelpoisuus. Miljoonan euron kehitysrahan kohdetta ei suinkaan päätä kilpailun järjestäjä Sitra, vaan ulkopuolinen riippumaton tuomaristo.

”Valinta ei tule olemaan helppo. Kaikkien osaamisen käyttöön ottaminen on tärkeä ja monimutkainen tehtävä”, kommentoi tuomariston puheenjohtaja, Suomen Saksan-instituutin johtaja ja maahanmuuttotutkija Laura Hirvi.

”Odotan suurella kiinnostuksella, miten tiimit ovat lähestyneet haastetta ja millaisia uudenlaisia, oivaltavia ratkaisuja on prosessin aikana syntynyt.”

Tuomaristoon kuuluu seitsemän jäsentä:

Laura Hirvi, johtaja, Suomen Saksan-instituutti
Ratkaisu 100 -tuomariston puheenjohtaja

Timur Kärki, toimitusjohtaja, Gofore Oy
Ilona Lundström, osastopäällikkö, Työ- ja elinkeinoministeriö
Maija-Leena Paavola, Eduskunnan pääsihteeri
Harri Peltoniemi, johtaja, Kansallinen koulutuksen arviointikeskus
Taneli Tikka, innovaatiojohtaja, Tieto Oyj
Liisa Välikangas, professori, Aalto-yliopisto

Rahapalkinto myönnetään ratkaisun kehittämiseksi eteenpäin.

Suomen tärkein haaste: Miten kaikkien osaaminen saadaan käyttöön?

Ratkaisu 100 -kilpailussa tiimeillä on haasteena kehittää ratkaisu, joka mahdollistaa osaamisen ja kykyjen paremman tunnistamisen ja hyödyntämisen maailmassa, jossa ihmiset ja tieto liikkuvat entistä enemmän maasta toiseen. Haaste valittiin joukkoistamalla: haasteen valitsemiseen osallistui tuhansia suomalaisia ensin avoimella keskustelulla ja ideahaulla ja sitten avoimen yleisöäänestyksen kautta.

Keväällä 2017 mukaan kilpailuun valittiin avoimen tiimihaun kautta 15 joukkuetta.

”Haastekilpailu ei ainoastaan tuota konkreettisia ratkaisuja vaan voi vauhdittaa yhteiskunnallista muutosta keskustelunherättäjänä”, jatkaa Nieminen.

Haastekilpailu on yksi tutkittu ja hyväksi todettu tapa tarttua monimaisiin haasteisiin ja synnyttää uudenlaista ajattelua monimutkaisten ongelmiemme ratkaisemiseksi.

”Tiimit ovat tulleet kilpailuun muidenkin syiden takia kuin vain palkintorahan”, kertoo tiimien kehityksen tukemisesta vastaava Riina Pulkkinen Sitrasta.

”Kilpailut ovat aika julkisia areenoita ratkaisun kehittämiselle ja joillekin kilpailun näkyvyys on kiinnostava hyöty. Toisille taas vertaisten ja mentorien sparraus on ollut houkuttelevaa. Kilpailu antaa myös yksilöille mahdollisuuden kehittää itseään ja ideaa, joka on saattanut muhia mielessä jo jonkin aikaa, mutta jolta on vain puuttunut sopiva aika ja paikka kehittämiselle”, Pulkkinen jatkaa.

Tutustu ratkaisuihin 24.10.

Ratkaisu 100 Showtime -tilaisuudessa Helsingin Suvilahdessa 24.10. on mahdollisuus keskustella tiimien kanssa, innostua uusista sosiaalista innovaatioista ja inspiroitua tulevaisuusajattelua tihkuvasta tunnelmasta. Tilaisuuteen on vielä muutama paikka jäljellä, joten ilmoittaudu mukaan nyt! Tapahtumaa voi seurata myös verkossa osoitteessa www.ratkaisu100.fi

Alkuperäisen tuomariston jäsenistä Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen ja Opetushallituksen johtaja Olli-Pekka Heinonen katsoivat olevansa esteellisiä osallistumaan tuomariston työskentelyyn ja kilpailutöiden arviointiin. Taataksemme tuomariston monipuolisuuden sekä kilpailijoiden syrjimättömän ja tasavertaisen kohtelun, on tuomariston kokoonpanoa täydennetty. Tuomariston uusiksi jäseniksi on valittu Työ- ja elinkeinoministeriön Elinkeino- ja innovaatio-osaston osastopäällikkö Ilona Lundström sekä Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen Karvin johtaja Harri Peltoniemi.

Mistä on kyse?