archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Neljä keinoa välttää sote-kaaosta

Sote-uudistus ja valinnanvapaus ovat olleet viikon kuumimpia puheenaiheita ja uhkakuvana on väläytelty jopa soten ajautumista kaaokseen. Listasimme neljä tulevaisuuden näkökulmasta perusteltua keinoa tuoda selkeyttä sekamelskaan.

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Projektijohtaja, Digitaalinen valta ja demokratia

Julkaistu

1. Tunnistetaan ja tunnustetaan nykytilanne

Sote-uudistuksen on arvioitu johtavan asiakkaan kannalta sekavaan palveluntuottajien viidakkoon, sirpaloituviin hoitoketjuihin ja hajanaiseen palveluverkkoon.

Tämä on kuitenkin monelta osin tilanne jo nyt. Lisäksi soten pysähtyminen paikalleen on nopeasti muuttuvassa maailmassa isompi riski kuin uudistuksen eteneminen, kuten laatimastamme, uunituoreesta ilmiöartikkelista käy ilmi. Lue teksti täältä.

2. Kirkastetaan uudistuksen tavoitteet

Valitsemme eri kulkuvälineen matkustaessamme Kuopioon kuin halutessamme New Yorkiin, kirjoittaa Sitran Ville Koiste blogissaan.

Esimerkiksi valinnanvapaus ei itsessään ole tavoite, vaan keino saavuttaa vaikkapa tavoite kehittyvästä palveluntuotannosta, joka vastaa nykyistä paremmin monimuotoisiin ja muuttuviin palveluntarpeisiin.

Entistä ketterämpiä palveluita taas tarvitaan muun muassa siksi, että vastedes palveluntarve kasvaa mutta käytettävissä olevat voimavarat eivät. Lue Villen kirjoitus tästä.

3. Löydetään hukassa olevat maakunnat

Muusikko J. Karjalainen kyseli jo vuosia sitten kappaleessaan Väinön perään. Juonipaljastuksen uhallakin voidaan kertoa, että Väinö löytyi lopulta. Nyt pitäisi löytää hukassa olevat maakunnat, kirjoittaa Sitran Antti Kivelä blogissaan.

Ymmärrys palvelujen järjestämisen ja tuottamisesta erottamisesta sekä järjestäjän ja tuottajan roolien hahmottaminen toisi Kivelän mukaan sote- ja maakuntauudistukseen (sekä näistä käytävään keskusteluun) kipeästi kaivattua perspektiiviä. Lue teksti tästä.

4. Kokeillaan, opitaan ja säädetään kuntoon

Mökin mummo ja vähän nuoremmatkin ovat jääneet sotesta käytävässä kiistelyssä sivustakatsojan rooliin, kirjoittaa puolestaan Sitran Tuula Tiihonen blogissaan. Usein esitettyjä näkemyksiä ovat, että yksityiset yritykset ryntäävät markkinoille ja kuorivat kermat ja että valinnanvapaus jää harvojen, suurimmissa kaupungeissa asuvien herkuksi. Samoin se, että valinnanvapaus eriarvoistaa, koska kaikki eivät osaa tehdä valintoja.

“Onneksi kaikkia edellä mainittuja ”totuuksia” voidaan pian punnita oikeaa, kokemusperäistä tietoa vasten, jota saadaan viideltä paikkakunnalta valinnanvapauskokeilujen myötä”, Tiihonen kirjoittaa. Lue teksti tästä.

Mistä on kyse?